Næringsstoffer er stoffer som er nødvendige for kroppens vekst og utvikling og for å opprettholde kroppens normale funksjoner, sier den offentlige Matportalen. Altså stoffer vi behøver tilføre kroppen med kosten for å kunne leve/eksistere, puste, fordøye mat osv., samt vokse, fungere og være friske. Det finnes to hovedtyper næringsstoffer: de som gir energi/kalorier og de som ikke gir energi.
Energigivende næringsstoffer:
- protein,
- fett, eller fettsyrer, og
- karbohydrater.
Næringsstoffer som IKKE gir energi, eller kalorier
Det er tre typer mikro-næringsstoffer:
- Vitaminer – A, gruppe B, C, D osv, deles i to grupper – vann- og fettløselige
- mineraler – jern, sink o.a. – i milligram
- sporstoffer – jod – i mikrogram.
Vitaminer er mikro-næringsstoffer som ikke tilfører energi/kalorier. De er livsnødvendige for å regulere kroppens stoffskifte og omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. Vitaminene må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å bygge dem. Det er to grupper vitaminer: fettløselige som vitamin A, D, E og K, og vannløselige som vitamin B-gruppen og vitamin C. Mangel på et vitamin kan gi sykdom, reduserte funksjoner i kroppen og vekst.

Nordisk ministerråd har en bra oversikt her – over alle næringssroffer, (blad ned i teksten).
Hvor mye kalorier, protein, fett og karbohydrater er det i mat?
Her er innholdet i 100 gram tørr/rå vekt:
- Belgvekster gir ca 350 kcal og ca 25 gram (20 i erter, 29 i linser og 35 i soya) protein per 100 gram tørr vekt, og en del stivelse/karbohydrater. Etter koking – del mengden i tørr vekt på tre.
- Pasta lagd av linser, erter, bønner og soya gir 20 – 40 gram protein og 350 kcal
- Havre gir 360 kcal og ca 12 gram protein, 7 – 10 gram fett og 62 gram stivelse
- Fullkornspasta av durumhvete gir 333 kcal, 12 gram protein, 3 gram fett og 62 gram stivelse
- Potet – rå – gir 66 kcal, 2 gram protein, 15 gram karbohydrater
- Frukt: banan gir 83 kcal per 100 gram banan, mens de aller fleste andre frukt – en god del mindre
- Bær gir 20 – 50 kcal
- Tørket frukt (sunn snacks) gir ca 180 (aprikos) til 299 (daddel) kcal
- Kål – 30 kcal og 1,4 gram protein (hodekål) til 50 kcal og 5 gram protein (rosenkål) per 100 gram rå vekt
Bruk gjerne den offentlige matvaretabellen.no for å finne ut næringsinnhold og sortere etter høyest/lavest mengde protein, kalorier, fett osv.
Les om:
Produksjonspotensial i jordbruket og nasjonal sjølforsyning med mat
Usunt kosthold – hva er konsekvensene?
Næringsstoffer
Se oversikt over næringsstoffer i de nye nordiske kostrådene her
Trening
Bærekraftig, sunn og næringsrik mat
Protein, fett og karbohydrater
Hvilken mat har mye mettet fett?
Hva slags mat finnes kolesterol i?
Fiberrik mat – slik får du nok
Hvordan får veganere nok protein?
Får nordmenn nok av essensielle aminosyrer uten kjøtt?
Matvarer
Linser – sunn og næringsrik mat
Erter – næringsinnhold og helsefordeler
Hvorfor er frukt og grønnsaker så sunt?
Brød, pasta og korn – hva sier de nye kostrådene?
Kjøtt – hva sier de nye kostrådene?
Poteter: Hva sier de nye kostrådene?
Er leverpostei sunt eller ikke for barna?
Hvor mange egg per uke sunt å spise?
Kostråd
De nye nordiske kostrådene 2023
Bærekraftig, sunn og næringsrik mat
7 tips til å spise sunnere og grønnere
Leger vil lære mer om ernæring
Slik spiser du mer grønnsaker – 15 praktiske tips
Vegansk kosthold
Kan barn kun spise plantekost?
Veganer, fleksitarianer og pescetarianer
Er det nok av essensielle aminosyrer i plantekost?