Divertikkelsykdom og kosthold

Divertikkelsykdom kan forebygges med et riktig kosthold. Divertikler er utposninger på tykktarmen som kan bli betent, og dette kalles divertikulitt. Mye plantekost er gunstig, mens mye rødt kjøtt øker risikoen for utvikling.
Divertikkelsykdom (utposninger på tykktarmen) og betennelse av/i disse (divertikulitt) – hva er årsaker
Det er en sammenheng mellom divertikkelsykdom og kosthold: Divertikulitt er betennelse av utposninger i tykktarmen. Dannelsen av slike utposninger kan forebygges med riktig kosthold. Helsedirektoratets nettsider anbefaler mye plantekost (kostfiber finnes ikke i mat fra dyreriket) som forebygging av divertikkelsykdom. Helsenorge.no skriver følgende om årsaker til divertikulitt:
“Ingen vet nøyaktig hvorfor divertikler dannes, men en fiberfattig kost kan forverre tendensen. Derfor anbefales mat med rikt innhold av kostfiber. Kostfiber er store molekyler som kroppen ikke klarer å fordøye, som trekker til seg vann og derfor gjør avføringen mykere. Du finner kostfiber i frukt, grønnsaker og helkornsprodukter.”
Les mer om divertikulitt her på Helsedirektoratets nettsider . Les også om kosthold, tarmflora og tarmhelse her
OBS: Kostholdet som beskrives her gjelder forebygging av divertikkelsykdom. Ved akutt divertikulitt (symptomer som feber, vedvarende magesmerter på venstre side, luftplager, kvalme og enkelte ganger blodig avføring) er det et helt annet kosthold som gjelder, og ofte faste i noen dager, i tillegg til legekontakt/ ev. sykehusinnleggelse, nødvendig! Les mer her
En studieoversikt fra 2019 om divertikkelsykdom og kosthold
En oppsummering av forskning, publisert i 2019, viser at kosthold med mye fiber reduserer risiko for utvikling av divertikler i tykktarmen. Oppsummeringen er ledet av norsk forsker Dagfin Aune. Fem potensielle kohortestudier med 19 282 sykdomstilfeller og 865 829 deltakere ble inkludert i analysen av risiko for divertikulær sykdom. Resultatene antyder at høyt fiberinntak kan redusere risikoen for divertikkelsykdom, og individer som spiser 30 g fiber per dag har en reduksjon på 41% i risiko sammenlignet med personer med lavt fiberinntak. Ytterligere studier er nødvendige for å se på betydningen av de ulike kostfibertyper og risiko for divertikkelsykdom og divertikulitt.
Aune, D., Sen, A., Norat, T. et al. Dietary fibre intake and the risk of diverticular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr 59,421–432 (2020).
Kosthold med mye rødt kjøtt øker risiko for divertikulitt
Mennesker som spiser mer rødt kjøtt har økt risiko for divertikulitt (utvikling av utposninger og betennelse i tykktarmsutposninger). Det viser en studie publisert i tidsskriftet Gut. Forskere fra Harvard University fulgte 46461 menn fra Health Professionals Follow-Up Study. De som spiste mest rødt kjøtt hadde økt risikoen for divertikulitt med 58% sammenlignet med dem som spiste minst. Hver daglig porsjon kjøtt økte risikoen med 18%.
Spis mer bønner, grønnsaker og erter og mindre kjøtt for å forebygge
Å velge bønner, linser og erter (som alle er fiberrik mat) fremfor kjøtt ser derfor ut til å kunne forebygge divertikulitt. Belgvekster metter godt, gir mye næring og har, i motsetning til kjøtt, flere helsefremmende egenskaper. Les om belgvekster her:
Artikkelforfatterne om divertikler og kjøttinntak oppsummerer:
“There is an idea that there is some pro-inflammatory state mediated by red meat that could contribute to inflammation in certain organs,” said the lead author, Andrew T. Chan, an associate professor of medicine at Harvard. “Diverticulitis is a clear example of inflammation with serious consequences.”
Unngå ferdigprodukter av kjøtt – forebygg flere sykdommer, andre enn divertikulitt
Flere store kreftforskningsorganisasjoner har sagt klart og tydelig i sine kostråd til befolkningen: «Avoid processed meats». Hva er bearbeidet kjøtt? Det er i praksis alle ferdigprodukter av både rødt og bearbeidet kjøtt som finnes i butikker, som pålegg, pølser, leverpostei, kjøttkaker osv, samt rå kjøttdeig hvis det er tilsatt salt. Alt kjøtt som enten er tilsatt salt, natriumnitritt eller nitratt, eller som er røykt, regnes som bearbeidet (mye av dette er i tillegg ultraprosessert mat) . Det gjelder også noen andre typer industriell bearbeiding som øker holdbarheten. Hjemmelagede kjøttretter regnes ikke som bearbeidet.
Rødt kjøtt fører ikke bare til divertikkelsykdom, men også øker risikoen for flere typer kreft, hjerteinfarkt, hjerneslag, diabetes og overvekt.
Link til studien er tilgjengelig her. En artikkel i New York Times om studien er tilgjengelig her.
Kilde: Cao Y, Strate LL, Keeley BR, et al. Meat intake and risk of diverticulitis among men. Gut. Published online January 9, 2017.
Divertikkelsykdom, vegetarkost og mye fiber
Vegetarisk, fiberrikt kosthold reduserer risiko for divertikkelsykdom, altså dannelse av utposninger i tykktarmen (divertikler) og betennelse i disse (divertikulitt). Å innta et vegetar kost og et høyt inntak av fiber var begge forbundet med en lavere risiko for innleggelse på sykehus eller død av divertikulitt.
EPIC-studien: De som har vegetarkosthold har divertikkelsykdom sjeldnere
I en annen studie, på 47 000 mennesker fra England og Skottland, hadde vegetarianere en 31% lavere risiko for divertikkelsykdom sammenlignet med kjøttetere. Den kumulative sannsynligheten for innleggelse på sykehus eller død fra divertikulitt (betennelse i tykktarmens utposninger) mellom 50 og 70 år for kjøtteter var 4,4% sammenlignet med 3,0% for vegetarianere.
Det var også en omvendt sammenheng med kostfiberinntak (fiber finnes kun i mat fra planteriket); deltakere med den høyeste femtedel av kostfiberinntak, altså de som hadde høyest inntak av kostfiber (≥25,5 g / dag for kvinner og ≥26,1 g / dag for menn) hadde en 41% lavere risiko sammenlignet med de i den laveste femtedel, altså de som hadde lavest fiberinntak (<14 g / dag for både kvinner og menn). Både vegetarisk kosthold og et høyere inntak av fiber var signifikant assosiert med en lavere risiko for divertikkelsykdom.
After adjustment for confounding variables, vegetarians had a 31% lower risk (relative risk 0.69, 95% confidence interval 0.55 to 0.86) of diverticular disease compared with meat eaters. The cumulative probability of admission to hospital or death from diverticular disease between the ages of 50 and 70 for meat eaters was 4.4% compared with 3.0% for vegetarians. There was also an inverse association with dietary fibre intake; participants in the highest fifth (≥25.5 g/day for women and ≥26.1 g/day for men) had a 41% lower risk (0.59, 0.46 to 0.78; P<0.001 trend) compared with those in the lowest fifth (<14 g/day for both women and men). After mutual adjustment, both a vegetarian diet and a higher intake of fibre were significantly associated with a lower risk of diverticular disease.
Conclusions: Consuming a vegetarian diet and a high intake of dietary fibre were both associated with a lower risk of admission to hospital or death from diverticular disease.
Kilde: Crowe FL, Appleby PN, Allen NE, Key TJ. Diet and risk of diverticular disease in Oxford cohort of European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): prospective study of British vegetarians and non-vegetarians. BMJ. 2011 Jan 19;343(jul19_4):d4131.
Fiberrikt kosthold kan forebygge mange andre sykdommer. Les mer om Leddgikt og kosthold: sunn vekt og mindre betennelse
Siste innlegg
- Metaanalyse: det å erstatte animalsk med plantekost gir bedre helse (Neuenschwander, 2023)
- Hvor kommer kostråd om maksimalt 350 gram rødt kjøtt per uke fra?
- Ny studie: lavere risiko for tilbakefall av prostatakreft med
- Ingen midler til forebygging i statsbudsjettet
- Future Foods 2023 konferanse 27. september, og avstemning
Sitert NNR 2023:
“Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low-fat dairy products, limited intake of red meat, white meat, processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.“
Få nyheter, tips og oppdateringer fra oss på epost – abonner på våre nyhetsbrev her! Få tilsendt vår brosjyre om sette sammen et sunt og næringsrikt kosthold med kjøttkutt til mindre enn 350 gram per uke.