Veganer, fleksitarianer og pescetarianer

Pescetarianer-, fleksitarianer- eller veganer

Stadig flere blir veganere, fleksitarianere og pescetarianere. Veganere spiser kun plantekost, og ingen mat fra dyr/fugl/fisk. Fleksitarianere spiser mest plantekost til daglig, og de kan (som regel) spise all mat fra dyr ved anledninger.

Pescetarianer betyr at man ikke kjøtt (altså ikke fugl, lam, biff, svin eller annen mat fra landbaserte dyr) men spiser alt annet, både fisk, egg og meieri.

Det å droppe kjøtt er bra for helsen og bærekraft, og er enklere enn det å være veganer.

Hva er pescetarianer?

Pescetarianer er en person som spiser

 • plantekost (belgvekster, frukt og grønt, fullkorn, nøtter og kjerner)
 • fisk (2 – 3 middager per uke),
 • og eventuelt også meieri og egg.
 • Pescetarianere utelukker kjøtt, inkludert kylling, kanin og vilt, fra kostholdet.

Hva er fordeler ved å være pescetarianer?

Pescetarianer- og andre plantebaserte kosthold gir flere helsefordeler, som for eksempel kan redusere risikoen for tykktarmskreft og overvekt. Det er lurt å kutte en god del ned på kjøttinntaket eller kutte ut kjøttet helt. I og med fisk gir både vitamin B12, jod, vitamin D og omega-3 fettsyrer, behøver ikke pescetarianere noen kosttilskudd.

Pescetarianere behøver ikke kosttilskudd (andre enn altetere)

Både fisk, egg og/eller meieri bidrar med en god del aminosyrer og protein. Fullkorn og grønnsaker er hovedkilden til jern i et vanlig norsk kosthold. Mens kjøtt bidrar kun med 20 prosent av det totale inntaket av jern. Kjøtt er intet viktig matvare for å dekke behovet for protein, jern eller andre næringsstoffer.

Man behøver ikke kosttilskudd om man er pescetarianer og spiser en boks makrell og to middager med torskefilet/sei- eller kolje filet per uke, selv om man ikke spiser kjøtt, egg eller meieri (og inkluderer ett – to glass kalsiumberiket plantemelk) .

Er pescetarianere vegetarianere?

Om man definerer strengt – ikke. Pescetarianere blir likevel ofte inkludert i vegetarianer-gruppen i vitenskapelige studier, selv om pescetarianer per definisjon ikke er vegetarianer.

Vegetarianere spiser verken kjøtt eller fisk, men spiser egg og meieriprodukter. I tillegg til variert plantekost.

Hva spiser fleksitarianere?

 • Grønnsaker, frukt, belgvekster, nøtter, kjerner – disse gir mer enn nok protein allerede.
 • Soyamelk og havremelk erstatter meieri-melk.
 • Bønnetaco, linsesuppe,
 • nøttesmør, bønnepostei, pesto,
 • aubergin- og grønnsakslasagne,
 • frukt- og grønsaks-smoothie,
 • sjokolade- og avokadokrem, bønne-brownie er bare noen få eksempler på velsmakende, sunn og næringsrik vegetarmat. 

Fleksitarianere er vegetarianere eller veganere til daglig

Slik kan man enkelt dekke behovet for alle næringsstoffer. Spesielt hvis man spiser fisk regelmessig. Det er når du har kuttet ut all mat fra dyreriket, ikke bare kjøtt, meieri og egg, men også fisk, (altså når du har et vegansk kosthold) må du ta kosttilskudd.

Stor trend å være fleksitarianer

En fleksitarianer er den som til daglig har et plantebasert kosthold, men som noen ganger inkluderer animalske matvarer i kosten sin.

Begrepet fleksitarianer lå på Språkrådets ti-på-topp-liste over «Årets ord» i 2016, sier Annechen Bahr Bugge, Dr.polit, fagansvarlig for matkultur-emnet i Store norske leksikon:

Deres begrunnelse for dette var at nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere – altså slike som bevisst velger bort animalske produkter regelmessig. SIFOs undersøkelser viser at om lag tre av ti helst ikke vil spise for mye kjøtt. Videre rapporterer fire av ti at de regelmessig bytter ut noe av kjøttet med grønnsaker når de lager kjøttretter. To av ti gjennomfører bevisst kjøttfrie dager, for eksempel «kjøttfri mandag».

Når det gjelder de ulike mattrendene, har vi gode nyheter: Helse er en av dem som øker mest! Matinfo skriver følgende:

«31 % av forbrukere nå kjøper mer av mat og råvarer som skal gi god helse. Vi er opptatt av at matvarene også skal gi velvære i form av økt immunforsvar, god tarmhelse og redusert stress. Bl.a. fermentering har blitt mer populær, (…)»

Les mer her

Mange fordeler ved å bli fleksitarianer

Fleksitarianer-kostholdet kan gi flere helsefordeler og har bl.a. derfor økende popularitet i hele verden. Det kan redusere risiko for dø av hjerteinfarkt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, overvekt og flere typer kreft. Egentlig bør fleksitarisk kostholdsmønster bør være førstevalget til alle som vil spise sunt.

Lege Tanja Kalchenko sier:

Det å spise plantebasert kan være et rent helsemessig valg. Planterikt kost har mange helsefordeler og er et fullverdig kosthold for alle – barn, gravide, idrettsutøvere og seniorer. Det er næringsrikt og variert kosthold som består av fullkorn, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og bær.

Fleksitarianer- eller veganer-kosthold, er både fullverdig næringsmessig, helsefremmende og velegnet i alle livets faser

Fleksitarianer og pescetarianere får nok næringsstoffer uten kjøtt

I norsk kost kommer en god del næring fra dyreriket. Sunn plantekost kan fint erstatte kjøtt, melk og egg.

Du kat trygt halvere ditt inntak av kjøtt og meieri, om du har et vanlig/gjennomsnittlig norsk kosthold. Nordmenn spiser nesten dobbelt så mye protein som det er behovet. 

Fleksitarianer får mer enn nok av protein

Du kat trygt halvere ditt inntak av kjøtt og meieri om du har et vanlig/gjennomsnittlig norsk kost. Nordmenn spiser nesten dobbelt så mye protein som det er behovet. Les også: Mat med protein

Mesteparten av jernet i kosten kommer fra plantekost, og kun 20 % – fra kjøtt.

Spis belgvekster og grønnsaker til middag, velg havre som frokostblanding, og spis grønnsaker, nøtter og kjerner, blant annet peanøttsmør uten sukker som pålegg – da får du i deg nok protein og aminosyrer.

Jod og vitamin D gjelder “alle” nordmenn

Det er noen næringsstoffer – jod og vitamin D – som er vanskelig å dekke med kosthold alene, noe som gjelder alle nordmenn. Hvor mye vitaminer og mineraler du får med nettopp ditt kosthold, kan du regne ut på kostholdsplanleggeren.no

Trygt å halvere kjøtt- og meieriinntak

Å være fleksitarianer, altså kutte ned på kjøtt og melk, er både sunt og trygt. Proteinbehovet er 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag for folk flest, som øker opptil 1,2 – 1,6 gram protein per kroppsvekt for gravide, ammende, eldre og toppidrettsutøvere.

Nordmenn spiser minst 50 % mer protein enn det de behøver (Norkost3 tabell 22 og vedlegg 7.7 side 66), og kjøtt bidrar kun med 27% av det totale proteininntaket for nordmenn, ifølge samme rapporten Norkost 3.

Dermed kan minst halvparten av kjøttinntaket kuttes ut uten at proteinet må erstattes med noe som helst, mens kaloriene kan eventuelt erstattes med gulrøtter, kål og andre grønnsaker, noe 80% nordmenn spiser for lite av og noe som kan dyrkes nesten overalt i Norge, i omtrent ubegrenset mengde.

Proteininntaket i norsk kosthold kan trygt (og med helsefordel – fordi mye protein kommer fra rødt kjøtt og fete meieriprodukter) reduseres.

Veganere behøver kosttilskudd av vitamin B12

Når du kutter betydelig ned (for eksempel kutter ut 90 %) på både kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter, og spiser kun plantekost hjemme, mens animalske matvarer kun når du spiser ute, bør du ha pålitelige kilder til vitamin B12, D, jod og kalsium i kostholdet. 

Kalsium: Bruk gjerne kalsiumberikede matvarer som f.eks. havremelk eller soyayoghurt.

%d bloggere liker dette: