Ja, både voksne og barn kan spise kun plantekost, eller ha et vegansk kosthold. Det er da viktig med tilskudd av vitaminene B12 og D og jod. Barn under 2 år bør også ta tilskudd av algeolje – marine omega-3.
Det viktig å huske på følgende:
- Maten til de minste barna bør gi tilstrekkelig kalorier og næringsstoffer.
- Vitaminer og mineraler, mikroelementer og protein: Det er samme matvarer som i plantebasert kosthold ellers barn burde få.
- Kalorier: Oljer, linser, avokado, havregrøt, rapsolje, hummus, peanøttsmør er gode kilder til mye næring.
- Barn har små mager, og hvis kosten inneholder mye kostfiber (noe som er en stor fordel for voksne – dette gir god metthetsfølelse, forebygger overspising og forstoppelse), risikerer barnet for å få for lite næring.

Barn under to år behøver i så fall tilskudd av algeolje – omega-3, samme type som finnes i fet fisk.
Helsedirektoratet har god veileder og brosjyrer om vegansk kosthold for de minste barna.
Les også: Helsedirekotratet om vegansk kost for spedbarn
Les mer her på helsenorge.no om vegetarkost for barn og om vegetarkost for spedbarn på helsenorge.no
Hva sier ulike fagpanel?
En oversikt fra 2023 har sett på retningslinjer og position papers om temaet, fra flere land, og sier følgende:
“A subset of these associations firmly supports the notion that a well-designed vegan diet can indeed be healthy and support normal growth and development during particularly delicate life stages, emphasizing careful planning, vitamin B12 supplementation, and regular supervised medical and dietetics oversight.
In contrast, specific paediatric associations caution against vegan diets for children and adolescents, citing potential harm and the lack of adequate substantiation. These criticisms in position papers frequently point to lower-quality studies and/or outdated studies.”
Kilde: Jakše B, Fras Z, Fidler Mis N. Vegan Diets for Children: A Narrative Review of Position Papers Published by Relevant Associations. Nutrients. 2023; 15(22):4715. https://doi.org/10.3390/nu15224715
Det er slik at land i sør europa er mer restriktive, men både i Australia, Norden, England, Tyskland og flere andre land anerkjenner både myndigheter og fagmiljøer at vegansk kosthold passer i alle livsfaser. Se tabell 2 her
Juni 2021 er det publisert en stor litteraturoversikt i tidsskriftet Nutrition Research. Forskerne gjennomgikk tilgjengelig vitenskapelig litteratur om vekst og generell helse til barn som har et vegansk kosthold og estimerte inntaket av flere viktige næringsstoffer, blant annet vitaminer og mineraler. Link til studien finner du her
Barna som hadde et vegansk kosthold viste normal vekst og tilstrekkelig eller høyere inntak av protein, fiber og jern sammenlignet med barn som spiste et blandet kosthold, er konklusjonen.
Linda Granlund, som er divisjonsdirektør ved Helsedirektoratet, uttalte i 2019 at helsepersonell bør gi god veiledning om kosthold og kosttilskudd. Helsepersonell bør i tillegg møte foreldre som gir vegansk kost til sine barn, med respekt. Dette både fordi det finnes god kunnskap om vegansk kosthold og fordi veganisme er anerkjent som et livssyn. Ja, barn kan ha vegansk kosthold. Likevel er det fortsatt mange som lurer på om et dette kan være optimalt for barns utvikling.
Er det risiko for mangler med vegansk kosthold?
Godt planlagt vegansk kosthold med noen kosttilskudd gir nok næringsstoffer for å sikre normal vekst hos barn, og kan gi noen helsefordeler. For definitiv sikkerhet mener forskerne at mer forskning og data om omega-3 fettsyrer, sink, jod og selen hos veganske barn er av verdi. Dette har forskerne konkludert med i sin oppsummering.
«In summary, the current literature suggests that a well-planned vegan diet using supplementation is likely to provide the recommended amounts of critical nutrients to provide for normal progression of height and weight in children, and can be beneficial in some aspects.
However, data on 5 critical nutrients are still missing, hampering a more definitive conclusion.»
Link til studien finner du her https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531721000191
Bare et dårlig planlagt kosthold anses å medføre en risiko for mangler. Dette gjelder også andre typer kosthold.
På andre side, er det sannsynlig at høyt inntak av animalsk protein i barndommen gir økt risiko for overvekt senere i livet. Dette viser denne oppsummeringen.
Kosttilskudd – en «ulempe» som kun gjelder vegansk kosthold?
En liten ulempe med vegansk kosthold er at man bør ta kosttilskudd og/eller bruke matvarer som er beriket med noen mikronæringsstoffer. Men kosttilskudd gjelder alle barn og mange voksne, og flere meieriprodukter i Norge er kunstig beriket med noen vitaminer. I tillegg blir kraftfôret til norske husdyr kunstig beriket med mange tonn vitaminer, mineraler og mikroelementer.

Fordeler
Vegansk kosthold gir helsefordeler for barn, som forebygging av hjerte- og karsykdommer, og fedme, og lavere risioko for nærings-mangler, både i barndommen og senere i livet. Dette er konklusjonen i oppsummeringen fra juni 2021. Ulempen med kosttilskudd veies opp av de viktige helsefordelene et vegansk kosthold gir, på kort og lang sikt. Spesielt gjelder dette redusert risiko for overvekt og fedme. Overvekt rammer 60 – 70 % av den norske befolkningen. Fedme er en viktig risikofaktor for diabetes type to, hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft.
Helsedirektoratet har god info om vegansk kosthold på 15 språk
F.eks Brosjyren Mat og måltider for spedbarn på helsedirektoratet.no sitert
«Godt sammensatt vegetarkost kan dekke behovet for næringsstoffer for både voksne og barn i alle aldre. Hvis du har et helt vegetarisk kosthold (vegankost) og ammer, trenger både du og barnet tilskudd av vitamin B12, D-vitamin og jod. Algeolje inneholder omega-3-fettsyrer og kan brukes i stedet for tran.»
Norske Helsedirektoratet gir gode, praktiske råd for foreldre som gir vegansk kost til sine barn, på nettsider for publikum helsenorge.no . Helsedirektoratet mener at barn kan spise et vegansk kosthold uten ernæringsmessig risiko, les mer her «Variert og riktig sammensatt vegetarkost og vegankost kan fint dekke behovet for energi og de fleste næringsstoffer for barn, men det er nødvendig med god planlegging og enkelte kosttilskudd.» Også Sveriges myndigheter har konkludert med omtrent det samme. Veganisme er anerkjent som et livssyn av norske LDO.
I utarbeidelsen av ernæringsanbefalinger og kostråd, legger Helsedirektoratet vekt på Nordiske ernæringsanbefalinger, Nordic Nutrition Recommendations 2012 (NNR 2012) – Nordisk ministerråd. (lenke: norden.org ). På side 129 i NNR 2012 står følgende:
«Thus, vegan, lacto-vegetarian and lacto-ovo-vegetarian diets should be able to satisfy the nutrient needs of infants, children, and adolescents and promote normal growth if they are appropriately planned (89), but vegan diets always need to be supplemented with vitamin B12 and vitamin D.»
Referanse 89 i NNR 2012 er følgende publikasjon: Craig WJ, Mangels AR. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266–82. Dette (Position Statement) er oppdatert i 2016;
«It is the position of the Academy of Nutrition and Dietetics that appropriately planned vegetarian, including vegan, diets are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits for the prevention and treatment of certain diseases. These diets are appropriate for all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, adolescence, older adulthood, and for athletes.»
Forening for ernæringsfysiologer i Storbritannia uttalte følgende i 2017:
«British Dietetic Association confirms well-planned vegan diets can support healthy living in people of all ages»
WHOs retningslinjer for spedbarn og små barn for Europa
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf. Michaelsen KF, Weaver L, Branca F, Robertson A. Feeding and nutrition of infants and young children. Guidelines for the WHO European Region with emphasis on the former Soviet countries. Copenhagen, Denmark: World Health Organization, Regional office for Europe, Copenhagen2003 Report No.: 87. S. 90
Tilskudd for barn – med vegansk og blandet kosthold
- Veganske barn i hele verden behøver tilskudd av vitamin B12.
- Veganske barn som bor i Norge behøver kosttilskudd av vitamin B12, vitamin D og jod. Les om jodmangel her
- Barn under to år som har vegansk kosthold behøver også tilskudd av marine omega-3 fettsyrer, fra algeolje-kosttilskudd.
- Alle norske barn bør ta tilskudd av vitamin D, enten i form av tran eller vitamin D dråper, fra de er 4 uker gamle. Vitamin D3 finnes i vegansk form.
- Kalsiuminntaket bør sikres med havremelk eller soyamelk. Det er like mye kalsium i de aller fleste (unntatt økologiske) variantene va plantemelk som det er i ku-melk. Ku-melk er god kilde til kalsium og jod fordi maten til kyrne kunstig er beriket
For barn som har en vanlig norsk/blandet kosthold:
- Alle spedbarn får sprøyte med vitamin K på fødeavdelingen
- Mange norske barn får for lite jern (derfor er brunosttypen Prim beriket med jern)
- Alle norske barn bør ta tilskudd av vitamin D fra de er 4 uker gamle
- Norske spedbarn og småbarn er i risiko for å få for mye protein og vitamin A, ihht norske undersøkelser Spedkost og Småbarnkost
- 80 % norske gravide får i seg for lite jod
- Alle norske gravide anbefales tilskudd av jern og folat.