For helsepersonell

a physician examining her patient

Ved å lære mer om sunt kosthold og ernæring, kan leger gi mye bedre hjelp til sine pasienter.
Vi ønsker bredere undervisning innen ernæring for legestudenter og viser til solid vitenskapelig litteratur om kostholdets potensial for forebygging og behandling av ulike sykdommer.

Å spise mindre kjøtt er et enkelt tiltak som kan gi store gevinster for både folkehelse, klima og bærekraft. Her kan vi som helsepersonell bidra. Det finnes mange vitenskapelige bevis, og flere fag panel oppfordrer til mer plantebaserte kosthold.

Det er bred faglig enighet om at redusert kjøttforbruk er gunstig både for helse og miljø (1–8). Vi som jobber i helsevesenet bør derfor jobbe for et grønnere kosthold. Dette kan bli et viktig bidrag til de klimaforpliktelsene som norsk helsevesen har tatt på seg etter klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 (9).

Stadig flere fagmiljøer og myndigheter anerkjenner at kostholdet er viktig både for kloden og for hver enkelt av oss:

  • På sikt må våre matsystemer endres radikalt, sa sjefredaktør Are Brean i Tidsskriftet nylig (10).
  • Helseminister Ingvild Kjerkol har framholdt usunt kosthold som en av de viktigste årsakene til sykdom og tidlig død, sammen med tobakk (11).
  • Også Miljødirektoratet anerkjenner kostholdets betydning for å håndtere klimaendringer (12, s. 68). Les mer her
Dette gjør vi:
  • Viser til verdens mest solide og best kvalitets sikrede ressurser innen ernæring og helse, som oppsummerings artikler i vitenskapelige tidsskrifter, undervisningsmateriell og e-læring (webinarer, nettkurs o.l.) samler og viser til eksisterende praktiske ressurser som leger kan bruke i møte med pasienter legger ut pedagogisk innhold på sosiale medier utveksler kunnskap internasjonalt.
  • Gir innspill til statens retningslinjer og pasientforeninger.
  • Gir praktiske tips og motivere publikum.
  • Alle skal enkelt kunne finne informasjon om hvordan spise sunnere og grønnere. Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen har derfor en god del informasjon tilgjengelig for alle, og deler vår kunnskap åpent på nettsiden. Sjekk vår gamle nettside pan-norway.org
  • Vi lager egne og viser til eksisterende praktiske guider, hefter o.l.

Les også:

Leger bør fremme et sunnere og grønnere kosthold

Klimaforpliktelser for norsk helsevesen

Leger vil lære mer om kosthold

Ikke-smittsomme sykdommer (NCD)

Oppsummert forskning og vitenskap

%d bloggere liker dette: