Mat kan redusere sure oppstøt, halsbrann og andre symptomer ved refluks-sykdom. Og dette er ikke noe kjerringråd! Kost med lite kjøtt og dyrefett, og mye planter, kan lindre kroniske refluksplager like effektivt som medisiner.
Dette viser blant annet en intervensjonsstudie fra 2017, publisert i tidsskriftet for legeforeningen USA, JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.
I tillegg viser flere oversikts-studier at et kosthold med en del mer plantekost og mindre kjøttprodukter sammenlignet med et vanlig vestlig kosthold, er gunstig. Sure oppstøt er vanlig og fører til ubehag og bruk av medisiner, samt er forbundet med økt risiko for kreftutvikling i spiserøret.
Overvekt og fedme er viktige faktorer som bidrar til sure oppstøt
De som spiser plantebasert har lavere risiko for overvekt og fedme. Også kosthold med mye kostfiber kan være gunstig mot sure oppstøt, og kostfiber finnes kun i plantekost. Noen matvarer og drikker, samt store og fete måltider, regnes som triggere av sure oppstøt, og kan forsøkes å unngås.
Harvard Universitet skriver at sure oppstøt kan til en stor grad lindres og forebygges med riktig kost, uten eller i tillegg til medisiner. Les også mer på Harvard sine nettsider her, i en artikkel fra mai 2021 om livsstilsendringer som kan hjelpe på sure oppstøt, som refererer til denne studien fra januar 2021 om kostholdets rolle i refluks-sykdommen.
Kost og andre livsstilsfaktorer som reduserer sure oppstøt
Enkelte matvarer og kosthold som helhet kan lindre halsbrann og sure oppstøt. Disse fem livsstilsfaktorer kan redusere symptomene ved refluks-sykdom, som halsbrann og sure oppstøt, i henhold til denne oversikten publisert i 2021:
- normal kroppsvekt (kroppsmasseindeks mellom 18,5 og 25)
- aldri røyking
- moderat til mye fysisk aktivitet i minst 30 minutter daglig
- ikke mer enn to kopper kaffe / te / brus daglig
- et sunt, middelhavs-lignende kosthold, eller såkalt prudent kost (relativt høyere inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, lite eller intet rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt, og moderate mengder fisk, egg, fjærkre og magre meieriprodukter).
Denne studien har sett på Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US Women – PubMed (nih.gov) Mehta RS, Nguyen LH, Ma W, Staller K, Song M, Chan AT. Association of Diet and Lifestyle With the Risk of Gastroesophageal Reflux Disease Symptoms in US Women. JAMA Intern Med. 2021 Apr 1;181(4):552-554. doi: 10.1001/jamainternmed.2020.7238. PMID: 33393976; PMCID: PMC7783590.
Også en oversikt fra 2017 om kostholdets rolle i behandling og forebygging av refluks-sykdom viser at kost-endringer kan forbedre symptomene betydelig:
“Effective dietary modification through avoidance of certain foods and lifestyle changes may lead to improved disease control and prevention of complications.”

Mat som hjelper mot sure oppstøt og halsbrann
Videre fremheves middelhavskostens rolle i behandling av sure oppstøt, halsbrann og andre tegn til refluks-sykdommen. Dette er de gunstige matvarene som forebygger sure oppstøt og andre refluks-plager:
- rikelig med frukt og grønnsaler
- rikelig med belgvekster, som erter og edamamebønner
- mye fullkorn
- rikelig med fisk
- olivenolie
- begrenset med alkohol og meieriprodukter
- lite rødt kjøtt og ferdigprodukter av kjøtt.
Matvarer med mye kostfiber kan også ha effekt. Dette skriver studieforfatterne:
“A Mediterranean diet is characterized by a high intake of vegetables, legumes, fruits, whole grains, fish, and olive oil, moderate amounts of alcohol and dairy products, and low amounts of red or processed meat. Its benefit in cardiovascular disease, cancer, and diabetes is extensively documented, including prospective trials [14]. “
Mone et al.[15▪] performed a cross-sectional study involving 817 participants and found that following a Mediterranean diet decreased the risk for GERD symptoms.
When controlled for eating habits (meal regularity, eating rate, and meal-to-sleep interval), the positive association between GERD and a Mediterranean diet persisted [15▪].
Examination of individual food items has established foods that may help with disease control as well. A Japanese study found that daily ingestion of the high fiber fruit, Japanese apricot, was associated with decreased symptoms of esophageal dysmotility (belching, early satiety, bloating, and heaviness) without affecting acid type symptoms in patients with GERD [16].”
Kilde: Sethi S, Richter JE. Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Curr Opin Gastroenterol. 2017 Mar;33(2):107-111. doi: 10.1097/MOG.0000000000000337. PMID: 28146448.
Generelt om refluks-sykdom og sure oppstøt / halsbrann
Generelt om reflux-sykdom, halsbrann og sure oppstøt kan du lese på Helsedirektoratets nettsider for publikum helsenorge.no og Norsk helseinformatikk nhi.no
Middelhavsmat og plantekost mot sure oppstøt
Forskere har evaluert resulterer hos 85 pasienter med sure oppstøt (refluks) med standard behandling med syredempende medisiner, såkalte protonpumpeinhibitorer (f.eks omeprazol), og 99 pasienter med refluks som i stedet gjorde kostendringer. Gruppe med kostendringene ble oppfordret til ha et kost som var 90% plantebasert, og som ligner middelhavs-kosten. Denne gruppen drakk også væske med høy pH og ble oppfordret til å unngå matvarer som kan forverre refluks-symptomene.
Det ble funnet at hos pasientene som tok medisiner, ble det observert en signifikant forbedring i 54% og i diettgruppen 63%. Den gjennomsnittlige nedgangen i appetitten var 27% i legemiddelgruppen og 40% i diettgruppen.
Plantekost er en kostnadseffektiv behandling av halsbrann
Forskerne konkluderte med at endringer i livsstil bør betraktes som en alternativ behandling for refluks, men den kliniske relevansen må bekreftes i randomiserte studier. Å velge livsstilsendringer, nemlig et mer plantebasert kosthold, betyr å spare kostnader, unngå bivirkninger, og få de andre helsemessige fordelene ved plantemat i tillegg.
“Conclusions and Relevance Our data suggest that the effect of PPI on the RSI based on proportion reaching a 6-point reduction in RSI is not significantly better than that of alkaline water, a plant-based, Mediterranean-style diet, and standard reflux precautions, although the difference in the 2 treatments could be clinically meaningful in favor of the dietary approach. The percent reduction in RSI was significantly greater with the dietary approach.
Because the relationship between percent change and response to treatment has not been studied, the clinical significance of this difference requires further study. Nevertheless, this study suggests that a plant-based diet and alkaline water should be considered in the treatment of LPR. This approach may effectively improve symptoms and could avoid the costs and adverse effects of pharmacological intervention as well as afford the additional health benefits associated with a healthy, plant-based diet.”
Lenke til studien er tilgjengelig her.
Craig H. Zalvan, MD; Shirley Hu, MD; Barbara Greenberg, MSc, PhD et al, A Comparison of Alkaline Water and Mediterranean Diet vs Proton Pump Inhibition for Treatment of Laryngopharyngeal Reflux. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online September 7, 2017
Hvorfor oppstår refluks og sure oppstøtt?
Utskillelse av pepsinogen i magesekken (et enzym som spalter opp protein fra maten) reguleres av blant annet konsentrasjonen av aminosyrer/protein i magesekken. Det typiske vestlige kostholdet er rikt på protein, med opptil 35% av kalorier fra animalsk protein. Et plantebasert kosthold, som inneholder lite animalsk protein, innebærer lavere mengde av aminosyrer i magesekken, noe som indirekte kan føre til redusert aktivitet av pepsin.
Tidligere, kjente behandlingsstrategier har hatt som mål å motvirke syrepåvirkningen, enten gjennom kost eller farmakologisk hemming av syreproduksjonen. Fram til i dag har ingen studier foreslått kostholdmodifikasjoner rettet mot å redusere utskillelse av pepsin for å potensielt kontrollere symptomene på reflukssykdom som blant annet sure oppstøt, hoste, svelgvansker o.a.
Gullstandard for behandling av refluks er per i dag såkalte protonpumpehemmere, og bruken av plantekost som behandling av refluks er en ny tilnærming som har vist lovende resultater.
Flere nyere artikler om refluks-sykdom og kost
Commisso A, Lim F. Lifestyle Modifications in Adults and Older Adults With Chronic Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Crit Care Nurs Q. 2019 Jan/Mar;42(1):64-74. doi: 10.1097/CNQ.0000000000000239. PMID: 30507666. Lifestyle Modifications in Adults and Older Adults With Chronic Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) – PubMed (nih.gov)
Roark R, Sydor M, Chatila AT, Umar S, Guerra R, Bilal M, Guturu P. Management of gastroesophageal reflux disease. Dis Mon. 2020 Jan;66(1):100849. doi: 10.1016/j.disamonth.2019.02.002. Epub 2019 Feb 22. PMID: 30798984. Management of gastroesophageal reflux disease – PubMed (nih.gov)
Maret-Ouda J, Markar SR, Lagergren J. Gastroesophageal Reflux Disease: A Review. JAMA. 2020 Dec 22;324(24):2536-2547. doi: 10.1001/jama.2020.21360. PMID: 33351048.