Hvilken mat har mye mettet fett?

skiver smør og ost

Hvilken mat har mye mettet fett? Det er animalske matvarer: ost, smør, helmelk og rødt kjøtt, eller storfe, sau/lam og svin, som er hovedkildene i norsk kosthold.

Det er også litt mettet fett i planteoljer og nøtter, og i fet fisk, men mengden og spesielt andelen er betydelig mindre. Kaffe som ikke er filtrert er også kilde til MF.

Mettet fett kan produseres i kroppen, og det er ikke behov for å tilføre det med kosten. Dette i motsetning til umettet fett som er essensiell.

innhold av mettet fett i ulike matvarer
innhold av mettet fett i ulike matvarer

Innholdet av mettet fett (MF) pr. 100 gram spiselig matvare, kilde matvaretabellen.no

Smør. Smør inneholder 52 gram MF per 100 gram smør. Til en skive bruker man vanlig 5 gram smør = 2,6 gram MF.

Ost

  • Norvegia, gulost, fyldig – 19 gram MF
  • Kremost, Philadelphia – 18 gram per 100 gram kremost,
  • Brunost, uspesifisert – 17,2 per 100 gram brunost.

Per brødskive brukes vanligvis 2 skiver ost, noe som tilsvarer 20 g ost. Det er altså 10 gram ost i en skive ost.

I en brødskive med 2 skiver ost, uten smør, er det 3,8 gram mettet fett.

Storfekjøtt – kjøttdeig – 6 – 7 g MF

Helmelk, 3,5 % fett, Tine – 2,2 g MF.1 glass melk (200 – 250 ml) gir 4,4 – 5,5 g MF. Les også: Ku-melk eller plantemelk?

Ren palmeolje, steking – 47,8 g MF.

Leverpostei, Stabburet 5,9 gram MF i 100 gram postei. Per brødskive (á 20 g postei = 1,2 gram mettet fett)

2 brødskiver med ost gir 12,8 gram mettet fett
2 brødskiver med ost gir 12,8 gram MF – altså over halvparten av øvre anbefalt grense som er 22 gram MF per dag

Hvor mye MF i en brødskive med ost og smør?

I en brødskive med 2 skiver ost, MED smør er det 3,8 + 2,6 = 6,4 gram MF. 2 brødskiver med ost gir 12,8 gram MF – altså over halvparten av øvre anbefalt grense.

Hvorfor spise mindre av det?

Mettet fett i seg selv er ikke farlig. Det er verken sunt eller usunt, men problemet oppstår når det blir dårlig balanse. I dag spiser 80 prosent av nordmenn for mye mettet fett, noe som øker kolesterolverdiene og øker risiko for åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag og demens.

Rødt kjøtt rått nakkekoteletter bog
Rødt kjøtt – storfekjøtt og svinekjøtt – gir mye mettet fett. Om du vil spise mindre MF, er det beste å begynne med å kutte ned på kjøttet

Les også: Mettet fett og helse og fett.

Hvor mye er for mye?

Inntaket bør være lavere enn 22 gram per dag. Dette tilsvarer 200 kilocalorier, eller 10% av energiinntaket hvis man spiser 2000 kilocalorier per dag. Sjekk også Helsedirektoratets ekspertuttalelse og sjekk her hva de nye nordiske kostrådene anbefaler om mettet fett.

%d bloggere liker dette: