Hvilken mat har mye mettet fett? Det er animalske matvarer: ost, smør, helmelk og rødt kjøtt, eller storfe, sau/lam og svin, som er hovedkildene i norsk kosthold.
Det er også litt mettet fett i planteoljer og nøtter, og i fet fisk, men mengden og spesielt andelen er betydelig mindre. Kaffe som ikke er filtrert er også kilde til MF.
Mettet fett kan produseres i kroppen, og det er ikke behov for å tilføre det med kosten. Dette i motsetning til umettet fett som er essensiell.

Innholdet av mettet fett (MF) pr. 100 gram spiselig matvare, kilde matvaretabellen.no
Smør. Smør inneholder 52 gram MF per 100 gram smør. Til en skive bruker man vanlig 5 gram smør = 2,6 gram MF.
Ost
- Norvegia, gulost, fyldig – 19 gram MF
- Kremost, Philadelphia – 18 gram per 100 gram kremost,
- Brunost, uspesifisert – 17,2 per 100 gram brunost.
Per brødskive brukes vanligvis 2 skiver ost, noe som tilsvarer 20 g ost. Det er altså 10 gram ost i en skive ost.
I en brødskive med 2 skiver ost, uten smør, er det 3,8 gram mettet fett.
Storfekjøtt – kjøttdeig – 6 – 7 g MF
Helmelk, 3,5 % fett, Tine – 2,2 g MF.1 glass melk (200 – 250 ml) gir 4,4 – 5,5 g MF. Les også: Ku-melk eller plantemelk?
Ren palmeolje, steking – 47,8 g MF.
Leverpostei, Stabburet 5,9 gram MF i 100 gram postei. Per brødskive (á 20 g postei = 1,2 gram mettet fett)

Hvor mye MF i en brødskive med ost og smør?
I en brødskive med 2 skiver ost, MED smør er det 3,8 + 2,6 = 6,4 gram MF. 2 brødskiver med ost gir 12,8 gram MF – altså over halvparten av øvre anbefalt grense.
Hvorfor spise mindre av det?
Mettet fett i seg selv er ikke farlig. Det er verken sunt eller usunt, men problemet oppstår når det blir dårlig balanse. I dag spiser 80 prosent av nordmenn for mye mettet fett, noe som øker kolesterolverdiene og øker risiko for åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag og demens.

Les også: Mettet fett og helse og fett.
Hvor mye er for mye?
Inntaket bør være lavere enn 22 gram per dag. Dette tilsvarer 200 kilocalorier, eller 10% av energiinntaket hvis man spiser 2000 kilocalorier per dag. Sjekk også Helsedirektoratets ekspertuttalelse og sjekk her hva de nye nordiske kostrådene anbefaler om mettet fett.