Prostata og kosthold

prostata og mat

Prostataproblemer kan til en viss grad forebygges med et riktig kosthold. Forskning viser at de som spiser sunt og plantebasert har lavere risiko for kreft i prostata. Mer dyrefett og meieriprodukter kan både øke risiko for å få kreftformen generelt og en mer aggressiv og dødelig form for denne krefttypen.

Kosthold for å forebygge prostatakreft

“– I tillegg kan et plantebasert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt og tilsatt sukker redusere risikoen for mange ulike kreftsykdommer, også prostatskreft.”

“Det er godt dokumentert i mange vitenskapelige studier at overvekt og fedme øker risiko for prostatakreft. Det beste rådet er derfor at man holder vekten innenfor normalområdet.”

sier Rune Blomhoff, leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO, til Kreftforeningen.no – lenke er her.

Prostatakreft

er den vanligste kreftformen hos menn i den vestlige verden, inkludert Norge. Internasjonalt ligger Norge blant de land med høyest forekomst og dødelighet av kreft i prostata. I 2013 fikk 4836 menn prostatakreft i Norge. Alder, arv, hormoner, kost, miljø og livsstil ser imidlertid ut til å være av betydning for utvikling av sykdommen. (Kilde: Onkologisk oppslagsverk, Oncolex).

Sunn prostata

Prostatakjertelen er ikke stor – omtrent på størrelse med en valnøtt eller golfball. Men plasseringen garanterer problemer hvis noe går galt. Kjertelen ligger rett under blæren og foran endetarmen. Den vikler seg også rundt den øvre delen av urinrøret, røret som frakter urin fra blæren ut av kroppen. Det betyr at problemene kan påvirke vannlating og seksuell funksjon.

Prostata er utsatt for tre hovedtilstander:

  • Prostatitt: infeksjon eller betennelse i prostata;
  • Benign prostatahyperplasi (BPH): aldringsrelatert forstørrelse av kjertelen;
  • og kreft: veksten av kreftceller inne i prostata, som kan bryte ut av kjertelen og påvirke andre deler av kroppen.

Les mer på Harvard Universitet sine nettsider her

Oversiktsstudien om risiko for kreft i prostata kan du se her

Lavere risiko hos plantespisere

En studie publisert april 2022 (en en prospektiv analyse av 472 377 deltakere i UK Biobank. De var fri for kreft ved rekruttering) viste en del lavere risiko for kreft i prostata blant veganere og vegetarianere https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02256-w .

  • “The risk of prostate cancer was lower in men who were vegetarians or fish-eaters in comparison to regular meat-eaters, but no difference in risk was observed for low meat-eaters.
  • Previous analyses in the EPIC-Oxford cohort found a non-significantly lower risk of prostate cancer for British vegetarians and fish-eaters in comparison to meat-eaters [12].
  • In the AHS-2 study, no difference was found for vegetarians or fish-eaters, whereas being vegan was associated with a 35% lower risk of prostate cancer (based on 1079 cases in the cohort of which only 59 were in vegans) [15].
  • To date, no established dietary risk factor has been found in relation to prostate cancer risk, although there is some evidence which suggests that higher intake of dairy products, and possibly milk specifically, may increase the risk of prostate cancer [48].
  • This association has been proposed to be possibly mediated through IGF-I [2249], a hormone shown to be positively associated with both milk intake and prostate cancer risk [2550].”

Mer grønt og mindre kjøtt mot prostatakreft

Høyere inntak av grønnsaker og frukt, erstatning av raffinerte karbohydrater med fullkorn, samt lavere inntak av kjøtt og mettet fett er gunstig med tanke på forebygging av kreft i prostata. Dette viser en litteraturgenomgang bublisert i siste nummeret av tidskriftet BMC Medicine. Forskerne har gått gjennom 198 studier som har vurdert rolle av ulike matvarer, kostfaktorer og kostmønstre i forekomst og forløp. Forskerne skriver følgende om den mest gunstige kostmønster:

«This pattern includes rich fruits and vegetables, reduced refined carbohydrates, total andsaturated fats, and reduced cooked meats.»

Kostråd med tanke på forebygging av hjertesykdom gjelder også forebygging av kreft i prostata.

«Thus, given the current inconclusive results, the best dietary advice for PCa prevention or management seems to include: increasing fruits and vegetables, replacing refined carbohydrates with whole grains, reducing total and saturated fat, reducing overcooked meats and consuming a moderate amount of calories or reducing carbohydrates with a primary goal of obtaining and maintaining a healthy body weight.»

Kilde: Pao-Hwa Lin, William Aronson and Stephen J Freedland. Nutrition, dietary interventions and prostate cancer: the latest evidence. BMC Medicine (2015)13:3 DOI 10.1186/s12916-014-0234-y     http://www.biomedcentral.com/content/pdf/s12916-014-0234-y.pdf

35 % mindre kreft i prostata med kosthold uten meieri, kjøtt, egg eller fisk

Vegansk kosthold kan gi 35 % lavere risiko for å få prostatakreft, viser resultatene til en studie på 26346 menn publisert i tidsskriftet The American Journal of Clinical Nutrition. Vegansk kosthold er et kosthold der alle matvarer fra dyreriket, altså både kjøtt, fugl, fisk, meieriprodukter og egg, er utelukket.

Studien inkluderte 26346 menn i en lavrisiko befolkningsgruppe, Adventist Health Study-2. Totalt ble 1079 tilfeller prostatakreft identifisert. Rundt 8% av studiepopulasjonen rapporterte å ha vegansk kosthold. Studien hadde som formål å undersøke sammenhengen mellom kostholdsmønstre (ikke-vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk, pesco-vegetarisk, vegansk og semi-vegetarisk) og forekomsten av prostatakreft i en lavrisiko befolkningsgruppe.

Vegansk kosthold viste en statistisk signifikant beskyttende sammenheng med risikoen for prostatakreft, med 35 % lavere risiko blant dem som hadde vegansk kosthold (HR: 0,65).

Kilde: Yessenia Tantamango-Bartley, Synnove F Knutsen, Raymond Knutsen, Bjarne K Jacobsen, Jing Fan,  W Lawrence Beeson, Joan Sabate, David Hadley, Karen Jaceldo-Siegl, Jason Penniecook, Patti Herring, Terry Butler,  Hanni Bennett, and Gary Fraser: Are strict vegetarians protected against prostate cancer? Am J Clin Nutr. doi: 10.3945/​ajcn.114.106450 First published November 11, 2015, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/11/11/ajcn.114.106450.abstract

mettet fett ikke sunt
Nye retningslinjer basert på stor kunnskaps-oppsummering, sier: Erstatt mettet fett med umettet!

Mer aggressiv kreft med mer dyrefett

Menn med prostatakreft som spiser mer mettet fett og kolesterol ser ut til å ha økt risiko for mer aggressiv kreftforløp. Dette ifølge en studie publisert i tidsskriftet Prostate Cancer and Prostatic Disease.  Dette er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, etterfulgt av kreft i tykktarm og endetarm. Et mer plantebasert kosthold kan redusere risikoen for begge disse kreftformene. Nye euripeiske retningslinjer for forebygging va hjerte- og karsykdom viser at mettet fett er heller ikke gunstig mtp. hjerte- og karsykdom.

Forskerne fulgte 1854 pasienter med prostatakreft fra kohorten North Carolina-Louisiana PC Project, registrerte deres kostholdet og hvor aggressiv kreften var.

Det ble funnet at de som spiste mer mettet fett hadde 51% høyere risiko for en mer aggressiv kreft. (Gleason> 7, PSA> 20 ng / ml, og stadium T3-T4). For menn som spiste lipidsenkende (kolesterolsenkende) medisiner (statiner) ble denne risikoøkningen bremset litt. Det ble også registrert en sammenheng mellom mengde kolesterol i kosten og mer aggressiv kreft.

 High total fat-adjusted saturated fat intake was associated with increased PC aggressiveness, with a suggestion of a stronger effect in men not using statins. The association between total fat-adjusted cholesterol intake and PC aggressiveness was most pronounced in European Americans.

Link til studiet er tilgjengelig her
Allott EH, Arab L, Su LJ, Farnan L, Fontham ET, Mohler JL, Bensen JT, Steck SE. Saturated fat intake and prostate cancer aggressiveness: results from the population-based North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2016 Sep 6. doi:10.1038/pcan.2016.39.

Kan mer meieriprodukter og kalsium være årsaken?

Risiko for å få prostatakreft øker med 6% for hver 200 gram lett-melk man får i seg per dag. Samt med 9% for hver 50 gram ost per dag. Det gjelder både avanserte/dødelige og ikke-avanserte tilfeller. Dette er resultater fra en ny studiesammenfatning Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies.  Studieforfatterne gransket 32 studier og utførte en studiesammenfatning (meta-analyse). Den så på sammenheng mellom inntak av meieriprodukter, kalsium og risikoen for total prostatakreft. (Både avanserte/dødelige og ikke-avanserte prostatakrefttilfeller). Lenke til studien finnes her

Tidligere undersøkelser viser at inntak av meieriprodukter og kalsium har vært assosiert med økt risiko for prostatakreft. Men om bestemte melkeprodukter eller kalsiumkilder er forbundet med risiko, er uklart.

Prostatakreft-risiko øker med økt meieri-inntak

Studieforfatterne konkluderer med at høyt inntak av meieriprodukter som melk, lettmelk, ost og meieriprodukter totalt, samt kalsium fra meieriprodukter, men ikke kalsium som kosttilskudd eller kalsium fra andre kilder enn meieriprodukter, kan øke total risiko for prostatakreft. Resultater viser følgende risikoøkning i forhold til inntak av ulike meieriprodukter og kalsium:

  • Inntak av alle meieriprodukter til sammen [sammendrag RR: 1,07 (95% KI: 1,02, 1,12, n = 15) per 400 g / d],
  • total melk [sammendrag RR: 1,03 (95% KI: 1,00, 1,07, n = 14) per 200 g / d],
  • lettmelk [sammendrag RR: 1,06 (95% KI: 1,01, 1,11, n = 6) per 200 g / d],
  • ost [sammendrag RR: 1,09 (95% KI: 1,02, 1,18 ; n = 11) per 50 g / d],
  • og kalsium [Sammendrag RR: 1,05 (95% CI: 1,02, 1,09, n = 15) per 400 mg / d] var assosiert med øket risiko for total prostatakreft.
  • Totalt inntak av kalsium og totalt inntak av kalsium fra meieri (men ikke kalsium fra andre kilder enn melk eller kalsium i form av kosttilskudd) ble også positivt assosiert med total risiko for prostatakreft.
  • Tilskudd av kalsium var assosiert med økt risiko for dødelig form for prostatakreft.

De sprikende resultatene for ulike typer meieriprodukter og kilder til kalsium tyder på at andre innholdsstoffer i meieriprodukter enn fett og kalsium kan øke risikoen for prostatakreft. Eventuelle ytterligere studier bør komme med detaljerte resultater for undergrupper av prostatakreft.

Kilder:

  1. Dagfinn Aune, Deborah A Navarro Rosenblatt, Doris SM Chan, Ana Rita Vieira, Rui Vieira, Darren C Greenwood, Lars J Vatten, and Teresa Norat: Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. First published November 19, 2014, doi: 10.3945/​ajcn.113.067157
  2. «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer», Nasjonalt råd for ernæring, 2011.

Agressiv prostatakreft-risiko tredobles av fire glass helmelk per uke

prostata og mat
prostata og mat

Det har vært kjent at fete meieriprodukter, blant annet helmelk, øker risikoen for prostatakreft – den hyppigste kreftformen blant vestlige menn. En ny studie viser at helmelk opp til tredobler risiko for tilbakefall av og spredning fra kreft i prostata, altså for et mer aggressivt forløp av denne kreftformen, blant overvektige menn.

Dessverre anbefaler norske helsemyndigheter å drikke melk, og denne anbefalingen er hovedsakelig begrunnet inntak av kalsium og jod. Kalsium og jod kan man fint få uten kumelk, og dermed uten risiko for en mer aggressiv kreft i prostata.

Data angående hvordan inntak av meieriprodukter påvirker utsiktene etter at diagnosen prostatakreft er stilt, har vært begrenset, derfor ville studien se på nettopp dette. Studieforfatterne gjennomførte en prospektiv undersøkelse blant 1334 menn med prostatakreft uten spredning (ikke-metastatisk prostatakreft) i en studie som heter the Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor. Menn besvarte et spørreskjema for matinntak i 2004-2005 (gjennomsnittlig to år etter diagnosen). Og ble fulgt til 2016 med tanke på kreftforløp.

Følgende parametere ble vurdert: død på grunn av prostatakreft, spredning til skjelettet (benmetastaser), biokjemisk tilbakegang (blodprøver, blant annet PSA) eller sekundær behandling. Statistiske forskningsmodeller ble brukt til å vurdere resultatene og beregne risikofaktorer (HR) og 95% konfidensintervaller (CI) for sammenheng mellom helmelk og lettmelk; total, høyt og fettfattig meieri; og andre meieriprodukter og risiko for gjentakelse.

Fire glass helmelk per uke tredobler risiko for det aggressive forløpet av kreft i prostata blant overvektige menn

Under en gjennomsnittlig oppfølging på åtte år var det observert 137 tilfeller av prostatakreft. Menn som forbrukte mer enn fire porsjoner helmelk per uke,  mot fra null til tre porsjoner helmelk per måned, hadde en 73% økt risiko for tilbakegang av kreft (HR: 1,73; 95% CI: 1,00, 2,98; P-verdi = 0,04).

Kroppsmasseindeks (BMI) påvirket denne sammenhengen. Blant menn med BMI ≥27 kg/m2 var fire porsjoner helmelk per uke mot null til tre porsjoner helmelk per måned assosiert med en tre ganger høyere risiko for tilbakegang va kreft (HR: 2,96; 95% CI: 1,58, 5,54; P-verdi <0,001).

«CONCLUSION:

In conclusion, whole milk consumption after prostate cancer diagnosis was associated with increased risk of recurrence, particularly among very overweight or obese men.»

Tat D, Kenfield SA, Cowan JE, et al. Milk and other dairy foods in relation to prostate cancer recurrence: Data from the cancer of the prostate strategic urologic research endeavor (CaPSURE™). Prostate. 2018;78:32-39. Lenke til studien er her

Dødelighet øker med økt inntak av melk og meieriprodukter

Dødelighet prostatakreft øker med økt inntak av meieriprodukter. Dette i henhold til en oppsummering av 11 studier (meta-analyse – forskning) publisert i tidsskriftet Nutrition Journal. Forskerne samlet data fra 11 studier som omfattet mer enn 700 000 deltakere og evaluerte inntak av meieriprodukter og risikoen for å dø av kreft. Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen hos menn i den vestlige verden, les mer her.

dødelighet økte med økt inntak av melk

Det ble funnet ut at de mannlige deltakerne som konsumerte mest melk hadde så mye som 50% økt risiko for å dø av prostatakreft sammenlignet med dem som konsumerte minst.
Forskerne har mistanke om at det er animalsk fett og kalsium i melk som bidrar til økt risiko.

Further dose–response analyses were performed and we found that increase of whole milk (serving/day) induced elevated prostate cancer mortality risk significantly, with the RR of 1.43 (95 % CI 1.13–1.81, p = 0.003).

Link til studien er tilgjengelig her. Harvard T.H. Chan School of Public Health fraråder å konsumere mer enn to porsjoner meieriprodukter per dag.

Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016;15:91.

Les også: Perdana NR, Mochtar CA, Umbas R, Hamid AR. The Risk Factors of Prostate Cancer and Its Prevention: A Literature Review. Acta Med Indones. 2016
Jul;48(3):228-238. PubMed PMID: 27840359. Lenke er her

%d bloggere liker dette: