Foreningen

Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen er en forening for ernærings-spesialister, leger og andre helsepersonell. Usunt kosthold tar mange liv for tidlig, skader helsen og livskvalitet. Vi jobber for å fremme bedre helse ved å spre kunnskap om gevinstene ved å spise mer planter og mindre kjøtt.

Vi er med i Folkehelseforeningen i Norge og Europa. Org nr 913 008 057 Kontonummer 12540602539

Sitert de nye nordiske kostråd, Nordic Nutrition Recommendations NNR-2023, som er kunnskapsgrunnlag for kostholdsråd til helsemyndighetene i nordiske og baltiske land:

“Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low-fat dairy products, limited intake of red meat, white meat, processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.”

VÅRT OPPDRAG:
BRED OPPLYSNING OG PÅVIRKNING

Kostholdets potensial i forebygging og behandling av sykdom er enormt. Dette har vi i flere år opplyst våre politikere og medier om. 


Vår matkultur skapes ikke i vakuum, men blir påvirket av politiske og økonomiske faktorer. I dagens samfunn viker hensynet til folkehelsen ofte andre hensyn.

Vi i Lege- og ernærings-foreningen jobber for endringer i folkehelsepolitikk sammenhengende med mat- og landbrukspolitikk. Vi gir innsikt, kunnskap og argumenter til makthavere, etater og næringslivet, om verdien ved omlegging til grønnere matsystemer.

Lege-og-ernaeringsforeningen-Mat-for-helsen-styret
Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen, styret. Foto Elowyn Gabrielle Alexandra

Les også: Hvem er vi – administrasjonen/styret

solid fagkunnskap og kompetanse, kvalitetssikring og kildekritikk

Vi holder oss oppdatert, henter og sprer kunnskap fra verdens mest seriøse og solide, anerkjente, fagfellevurderte og åpne kilder. Oppsummert kunnskap fra Harvard universitet, Verdens helseorganisasjon, ledende kreftforskere og rapporter til ernæringsråd i Norden og andre land er avgjørende.

Kunnskap til alle og enkelt språk

Vi vil at alle skal kunne mest mulig om mat, ernæring og helse, og legger ut mye info på nettet, gratis og tilgjengelig for alle. Vi har en del praktisk info om mat og kostholds tips for publikum, for alle som vil spise sunnere og mer miljøvennlig og bærekraftig.

Hjelper gjerne!

Vi har hjulpet flere grundere, politikere, etater, studenter o.a. med kunnskap, rådgivning og informasjon, og vi fortsetter med det.

Bryter ny mark

Vi ønsker å løse problemer som har eksistert i flere tiår, og ser etter nye løsninger og ny politikk. Vi er ikke redde for å si ifra og konfrontere politikere og andre som holder på gammel kunnskap og prioriterer andre hensyn enn helse.

Helse er prioritet nummer 1

Vi mener at alle sektorer i samfunnet, spesielt matindustrien og landbruk, bør bidra til bedre folkehelse. Matpolitikk som skader helsen og forkorter liv bør endres – selv om den gir økonomiske og politiske fordeler.

Rådgivende fagpersoner

Lege og helseforsker Lars T. Fadnes

Lars T. Fadnes, PhD, DTM&H, lege (cand.med.)

Lars Fadnes er spesialist i allmennmedisin, professor ved Universitet i Bergen og forskningsgruppeleder ved Haukeland universitetssykehus.

Han har jobbet med forskning blant annet på kostholdsmønstre og hvordan det påvirker på kronisk sykdom. Les mer om Lars T. Fadnes her


Ågot Lia Amundsen, PhD, klinisk ernæringsfysiolog

Har hovedsakelig jobbet med forskning og behandling av overvekt og hjerte-kar sykdommer, og har drevet med kostholdsveiledning, kurs og foredrag


Irena Jakopanec, lege, dr.philos. Har erfaring innen forskning, samfunsmedisin, nødhjelp og epidemiologi. Hun har også interesse for kunnskapsbasert livsstilsmedisin.

Irena Jakopanec, lege, dr.philos.

Har erfaring innen forskning, samfunnsmedisin, nødhjelp og epidemiologi.
Har også interesse for kunnskapsbasert livsstilsmedisin.


Monica Fosse

Monica Fosse, klinisk ernæringsfysiolog

Har BS in Dietetics og MS in Human Nutrition fra Andrews University i Michigan.
Autorisert klinisk ernæringsfysiolog i Norge.
Jobbet ved et helse- og rehabiliteringssenter med fokuset på vegetarkost.
Skriver om vegetarisk ernæring.


Mani Sadredini

Mani Sadredini, lege, PhD-stipendiat

Forsker på molekylære mekanismer for utvikling av hjertesykdom


Asgeir Brevik, PhD, master i fysiologi
Doktograd fra Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitet i Oslo
Har erfaring fra forskningen innen ernæring, toksikolgi, nevrobiologi og molekylær epidemiologi.


Pernilla Berg nutritionist, dr.med

Pernilla Berg fd Karlsson, dr. med, ernæringsfysiolog og toksikolog

Har medisinsk doktorgrad i kosthold og tykktarmkreft.
Har jobbet som toksikolog.
Oversikt over publikasjoner til Pernilla Berg  fd Karlsson.

Våre vedtekter

%d