Hvor mange egg per uke sunt å spise?

2 egg per uke kan være passe

For friske mennesker anbefaler de nye kostrådene å begrense egg opp til 1 om dagen. Noen fraråder mer enn to per uke. Fordi dette kan gi årefolkalkning, hjerteinfarkt og annen sykdom. For de med risikofaktorer er ett egg per uke nok.

Egg finnes også i mange ferdigprodukter som bakst, fiskegratenger og kaker. Disse må være med i beregningen.

Hvor mange egg per uke anbefaler ulike fagpanel?

Danmarks kostråd fra 2021 sier at to per uke er nok. Danmarks kostråd 2021 sier følgende:

2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.

EAT-Lansett-rapporten anbefaler opp til 1,5 egg per uke.

Harvard Universitet oppfordrer til å velge plantekost som proteinkilde. Norske helsemyndigheter, både ved Nasjonalt råd for ernæring, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har uttalt at det ikke er ønskelig at eggforbruket øker.

Allerede i 2011 sa Nasjonalt råd for ernæring at det var ønskelig at eggforbruket ikke skulle stige, og i 2019, på bakgrunn av flere nye studier, ble denne oppfordringen gjentatt av Folkehelseinstituttet.

De nye nordiske kostrådene anbefaler å ikke spise mer enn 1 egg per dag – les mer her i NNR 2023.

De sier følgende:

Based on health outcomes: Eggs are nutrient dense and can be part of a healthy diet at current level of consumption in Nordic and Baltic countries, although evidence on health outcomes from intakes of more than one egg per day is limited. Consumption of up to 1 egg per day can be part of a healthy diet.”

USAs kostråd 2020 (side 44) oppfordrer til et så lavt inntak av kolesterol fra kosten som mulig.

The National Academies recommends that trans fat and dietary cholesterol consumption to be as low as possible without compromising the nutritional adequacy of the diet. The USDA Dietary Patterns arelimited in trans fats and low in dietary cholesterol.“) 

2 egg per uke kan være passe
2 egg per uke kan være passe

300 mg kolesterol fra mat per dag økte risiko for tidlig død og sykdom

En oppsummeringsstudie fra 2019 (Zhong med flere), som inkluderer nesten 30 000 voksne fra seks ulike kohortstudier, viser at 300 mg kolesterol per dag i kostholdet medførte en økning i risikoen for hjerte-og karsykdommer med 17 % og at risikoen for tidlig død, uansett årsak, økte med 18 %.

I tillegg viste studien at et så beskjedent antall som tre til fire egg per uke økte risikoen for hjertesykdom og tidlig død med henholdsvis 6 og 8 %.

Sitert intervju med divisjonsdirektør for fysisk og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet Knut-Inge Klepp, på NRK.no 18.mars 2019:


“– I mellomtiden er ønskelig at forbruket i befolkningen ikke stiger og at det heller reduseres ned mot det nivået vi hadde for 10–15 år siden, sier Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstiuttet.”

Les også: Egg, kolesterol og helse

Hvorfor bør man begrense egg?

Egg er hovedkilden til kolesterol i kosten, og omtrent en fjerdedel av befolkningen får økt kolesterolverdier i blodet når de spiser egg. Har du høyt kolesterol, bør du begrense eggspisingen.

Også de som har diabetes og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, som røyk, overvekt, alder, kjønn og arvelig belastning, bør ikke spise mer enn to per uke.

I tillegg viser ny forskning at de gir økt risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes.

De er også forbundet med kreft i tykktarm og aggressivt forløp av kreft i prostata, samt økt risiko for og Alzheimers sykdom, men her er vitenskapelige bevis noen færre enn når det gjelder åreforkalkning og andre hjerte- og karsykdommer.

Menneskekroppen produserer kolesterolet selv – kolesterol fra kosten er unødvendig

Kolesterol er et viktig stoff, og finnes kun i matvarer fra dyreriket. Det er likevel ingen behov for å tilføre kolesterol med maten. Kroppen produserer det kolesterolet den trenger selv.

Egg er ikke nødvendig i et sunt kosthold, og bidrar hovedsakelig med næringsstoffer som også kan hentes fra sunnere og kolesterolfrie matvarer. Du kan derfor trygt kutte ned på inntaket uten at det vil ha noen negative følger for næringsinntaket ditt.

Finnes i mange produkter – kaker, kjeks, gratenger

Mange produkter, som kaker, kjeks og annen bakst, fiskegratenger, vegetarprodukter inneholder ofte egg. Disse må tas i beregning når man teller. I slike produkter er de ofte bearbeidet, altså utsatt for industrielle prosesser som ikke bidrar positivt til matens sunnhet.

kolesterolsensitivitet

Omtrent 30% av befolkningen får høyt kolesterol/ kolesterolverdier i blodet når de spiser egg og annen mat med kolesterol (mat fra dyreriket). Rapporten «Kostråd for å fremme folkehelsen  og forebygge kroniske sykdommer», kapittel 10, sier følgende:

«Det er store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterolet fra kosten blir tatt opp fra tarmen, og hvordan kolesterolet i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået i blodet kraftig ved økt mengde kolesterol i kosten.»

«Norske helsemyndigheter har ikke gitt noen tallfestede anbefalinger om forbruk av egg i forhold til forebygging av sykdommer. Man har imidlertid uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»

hvor mange egg per uke sunt å spise?
hvor mange egg per uke sunt å spise?

Matportalen.no om hvor mye man kan spise og hvorfor inntaket bør begrenses:

«Men myndighetene har uttalt at fordi egg har et høyt innhold av kolesterol, er det ønskelig at forbruket ikke stiger.»

Kilde: Matportalen.no

H

Flere norske medier som har fått med seg budskapet til nordmenn:
%d bloggere liker dette: