Flavonoider er en stor – over 8000 – gruppe ulike stoffer i planter. De kalles også plantekjemikalier. De beskytter, via mange ulike mekanismer, mot sykdom. Mat som spesielt rik på disse bær, grønnsaker, frukt, kaffe, te, fullkorn og belgvekster.
Begrepet flavonoider er ikke så kjent, og på folkemunner bruker man ofte begrepet “antioksidanter”. Det er fordi mange flavonoider virker som antioksidanter. Ikke alle antioksidanter kommer derimot fra planter.
Antocyaniner, tanniner, katekin, epikatekin, hesperidin, flavonoler, isoflavonoider er noen eksempler på navn.
HVA ER FLAVONOIDER, OG HVILKE MAT ER SPESIELT RIK PÅ DISSE?
Flavonoider finnes kun i plantekost – frukt, grønt, bær og bønner med sterke farger. Tenk regnbuen – spis flest mulig av ulike farger i løpet av dagen! Dette er en veldig stor gruppe av ulike kjemiske stoffer som bidrar til bedre helse på mange ulike måter.
- Reduserer blodtrykket
- Senker kolesterol
- Forebygger sykdommer som utvikler seg sakte – som demens, åreforkalkning, slag, hjerteinfarkt og kreft
- Fremmer restitusjon etter trening.
POLYFENOLER OG FENOLER – DEN STØRSTE GRUPPEN PLANTESTOFFER
Det er flere andre grupper av antioksidanter som finnes i mat. Plantekost er spesielt rik på antioksidanter. I plantekost kalles de plantekjemikalier, og den største gruppen plantekjemikalier er fenoler.

FENOLER DELES IGJEN INN I 13 SUBTYPER, OG DE MEST INTERESSANTE ER TRE GRUPPER:
- fenolsyrer,
- flavonoider,
- lignaner.
Alle 13 grupper kan du sjekke her
To nye studier om polyfenoler er her:
J. Liu, M. M. Poojary, L. Zhu, A. R. Williams, M. N. Lund: Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 30. januar 2023. Lenke DOI: 10.1021/acs.jafc.2c06658
M. M. Poojary, M. Hellwig, T. Henle, M. N. Lund: Covalent bonding between polyphenols and proteins: Synthesis of caffeic acid-cysteine and chlorogenic acid-cysteine adducts and their quantification in dairy beverages. Food Chemistry, 24. september 2022. Lenke DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.134406
FLAVONOIDER I MAT – 6 GRUPPER
Flavonoider en undergruppe til fenoler. Dette er en stor gruppe av plantestoffer – kjemiske stoffer som finnes i planter (i alle grupper plantekost – fra frukt og rød vin til fullkorn), såkalte fytokjemikalier. De gir planter farge og beskytter mot ultrafiolett stråling. Antocyaniner, for eksempel, gir rødvin og blåbær den dype lilla fargen.
Flavonoider deler videre i fem store grupper: anthocyaniner, flavoner, flavanoner, isoflavoner, flavanoler og flavonoler. Flavanoler deles i katekiner, epikatekiner, og proantocyanidiner.
Epler inneholder mye antioksidanter sammenlignet med annen frukt – mer enn appelsiner og druer. Det finnes andre, mindre vanlige, flavonoider som chalconer, dihydrochalconer og auroner, og proanthocyanidiner. Er du interessert i kjemiske navn, finner du mye mer på Store norske leksikon her
Å spise mat med mye flavonoider kan bidra til bedre helse – se oversikt under. For eksempel redusere blodtrykk, forebygge kreft og demens, og dempe betennelse. Noen isoflavonoider, som for eksempel genistein i soya, kan lindre symptomer i forbindelse med overgangsalderen.
FLAVONOIDER I GRØNN TE OG VIN, OG ANNEN PLANTEKOST
Også te og vin er rike på flavonoider.
- Grønn te er rik på katekiner, med epigallokatekin 3-gallat som det kvantitativt viktigste. Ved fermentering av grønn te til svart te omdannes flavonoidene i stor grad til theaflaviner og thearubiginer.
- I rødvin gir antocyaniner opphav til den rød-lilla fargen som også finnes i røde og blå bær som svartsurbær og blåbær, skriver Store norske leksikon. Den snerpende smaken i rødvin skyldes proanthocyanidiner.
- Sitrusfrukter er kjent for et høyt innhold av flavanoner som naringin og hesperidin,
- epler og løk inneholder flavonoler, mens
- isoflavonoider vanligvis finnes i soyabønner , som edamamer, og andre belgfrukter.

FLAVONOIDER FINNES OGSÅ I FULLKORN
Flavonoider finnes også i fullkorn, og det er flavonoider som er ansvarlig for de mange positive helseeffektene ved fullkorn.
Det er mange ulike helseeffekter som er knyttet til de ulike plantestoffene.