Antioksidanter i mat

Antioksidanter, flavonoider og plantekjemikalier – sunne plantestoffer

Antioksidanter er stoffer som beskytter kroppens seller mot såkalte frie radikaler. Frie radikaler dannes kontinuerlig i kroppen, under prosessen oksidativt stress, og skader seller.

Mat med spesielt mye antioksidanter er

  • blåbær, bringebær, plommer, epler og andre bær og frukt
  • grønnkål, spinat, gulrøtter, gresskar, tomater, rødkål og andre planter med sterke farger
  • røde bønner, svarte linser, nøtter, greskarkjerner, havre
  • te, kaffe, kakao
  • krydder – paprika, chili, oregano, gurkemeie, timian og mange andre

Alle planter har hver sine typer antioksidanter. Spiser du regnbuen ila en dag, får du i dag mange ulike typer og er godt beskyttet. Den største kilden for antioksidanter i Norge er kaffe, men dette tyder bare på at nordmenn spiser altfor lite frukt, bær, grønt og belgvekster.

Les mer på Harvard sine nettsider

Hva er antioksidanter bra for?

Antioksidanter er spesielt kjent for å forsinke aldrings-prosesser, beskytte mot kreft, fremmer restitusjon etter trening og forsterker immunitet – for å si det forenklet. De har også noen andre helseeffekter, som beskytte mot åreforkalkning, aldersrelatert synssvekkelse, kognitiv svikt o.a.

Mange ulike stoffer i maten har denne antioksidantvirkningen. Det er vitaminer, f.eks. C og E, betakaroten, selen, sink, samt flavonoider – mange ulike stoffer som finnes i plantekost.

Flavonoider er en stor gruppe ulike stoffer i planter, og mange av dem virker som antioksidanter. Flavonoider kalles også plantekjemikalier. De beskytter, via mange ulike mekanismer, altså ikke bare som følge av antioksidant-virkningen, mot sykdom.

Begrepet flavonoider er ikke så kjent, og på folkemunner bruker man ofte begrepet “antioksidanter”. Mange av dem virker slik. Ikke alle kommer derimot fra planter.

Sjekk våre 7 praktiske tips til å spise sunnere og grønnere!

Hva er det?

Antioksidanter er molekyler som kan beskytte andre molekyler mot å bli oksidert. De bekjemper frie radikaler (molekyler som normalt dannes i kroppen og kan være skadelig hvis det blir for mye av dem). Frie radikaler er molekyler som mangler et atom og som leter etter en annen selle som de kan ta atomet fra.

For mye oksidering kan skade cellene.

Eksempler på antioksidanter som er kjente for oss

  • Vitaminene C (finnes kun i planter) og
  • E (finnes i rapsolje, andre planteoljer, nøtter og kjerner),
  • provitamin A betakaroten (gulrøtter, spinat, søtpotet, aprikos),
  • selen (linser, paranøtter, fisk) ,
  • sink.

Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon, skriver matportalen.no

De beskytter kroppen mot stoffer som angriper eller oksiderer kroppens celler, organer og vevsvæsker. Matportalen.no skriver videre at

«Frukt, grønnsaker og andre vegetabilske matvarer inneholder flere tusen ulike typer antioksidanter (polyfenoler, flavonoider, karotenoider, sulfider, lignaner etc.). Det er gode vitenskapelig holdepunkter for at inntak av frukt, grønnsaker og fullkorn reduserer risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes. Det er god grunn til å tro at antioksidanter kan påvirke utviklingen av disse sykdommene.»

Oversikt over de ulike antioksidantene på engelsk finer du her https://foodinsight.org/wp-content/uploads/2009/10/FINAL-IFIC-Fndtn-Functional-Foods-Backgrounder-with-Tips-and-changes-03-11-09.pdf

Antioksidanter i frukt og i grønnsaker

Vi vet ikke hvilke stoffer i frukt og grønnsaker som beskytter mot utviklingen av sykdommer, men antioksidantene har blitt foreslått som sannsynlige kandidater, skriver Siv Kjølsrud Bøhn i sin doktorgrad.

Oksidativt stress er en naturlig fysiologisk prosess

som beskriver en ubalanse mellom produksjon av, og beskyttelse mot, såkalte frie radikaler. For stor produksjon av frie radikaler kan også blant annet spille en rolle i utvikling av sykdommer som blant annet kreft og hjerte- og karsykdom. Økt inntak av frukt, grønnsaker og bær vil dermed gi en stor helsefordel, i tillegg til å være gunstig for restitusjon.

Det er viktig å bemerke at antioksidanter ikke virker hvis de inntas alene, isolert,  i form av for eksempel kosttilskudd. Les mer på Harvard sine nettsider  og i denne artikkelen: Koivisto, Anu Elisa et al. “Effects of antioxidant-rich foods on altitude-induced oxidative stress and inflammation in elite endurance athletes: A randomized controlled trial.” PloS one vol. 14,6 e0217895. 13 Jun. 2019, doi:10.1371/journal.pone.0217895 lenke

bringebær hadde samme nivåer av antioksidanter etter frysing
bringebær hadde samme nivåer av antioksidanter etter frysing

Frosne frukt, bær og grønnsaker er minst like gode som ferske mtp flavonoider og antioksidanter

En studie har sett på om bringebær hadde samme nivåer av antioksidanter etter frysing. Antioksidantkapasiteten til frisk frukt og nivåene av vitamin C og fenolika ble ikke påvirket av frysing.

Når frukt ble lagret ved 4 ° C i 3 dager og deretter ved 18 ° C i 24 timer (noe som etterligner ruten fersk frukt tar etter høsting til supermarkedet og på forbrukerens bord), ble antocyaninnivåene upåvirket.

Mens vitamin C -nivåene falt og elligitanniner økte, og totalt sett var det ingen effekt på antioksidantkapasiteten til frukten. Det konkluderes derfor med at nyplukkede, ferske kommersielle og frosne bringebær alle inneholder lignende nivåer av fytokjemikalier og antioksidanter per porsjon.

«The antioxidant capacity of the fresh fruit and the levels of vitamin C and phenolics were not affected by freezing. When fruit were stored at 4 °C for 3 days and then at 18 °C for 24 h, mimicking the route fresh fruit takes after harvest to the supermarket and onto the consumer’s table, anthocyanin levels were unaffected while vitamin C levels declined and those of elligitannins increased,

and overall, there was no effect on the antioxidant capacity of the fruit. It is concluded, therefore, that freshly picked, fresh commercial, and frozen raspberries all contain similar levels of phytochemicals and antioxidants per serving.»

Hva viser forskning – hvorfor er det viktig å spise mat med flavonoider?

Det er mange ulike helseeffekter som er knyttet til de ulike plantestoffene.

%d bloggere liker dette: