Bør vi drikke ku-melk eller plantemelk? De nye nordiske kostrådene sier at inntak av mellom 350 ml til 500 ml plantemelk eller lettmelk og meieriprodukter per dag er tilstrekkelig for å dekke behovet for kalsium, jod og vitamin B12. Hvis det kombineres med tilstrekkelig inntak av belgfrukter, mørkegrønne grønnsaker og fisk.
Hvis forbruket av ku-melk og meieri er lavere enn 350 gram/dag, kan produktene erstattes med berikede plantebaserte alternativer eller andre matvarer. Dette sier de nye nordiske kostrådene, NNR 2023. Se selve publikasjonen her. Les også de nye nordiske kostrådene 2023 kort oppsummert.
Når det gjelder fisk, er det hovedsakelig mager hvit fisk som torsk, kolje/hyse og sei som er rike på jod. Mens sild og makrell er rike på vitaminene D og B12.
350 – 500 ml plantemelk eller ku-melk per dag
Ku-melk kan erstattes med beriket plantemelk for å få nok kalsium, vitamin B12 og jod.
Ikke alle plantemelk-typer i Norge er beriket med jod, sjekk derfor innholdsfortegnelsen (på baksiden av melkekartongen eller yoghurt-innpakningen). Les også: Er havremelk sunt og mer bærekraftig enn ku-melk? og Tofu, soyamelk og andre soyaprodukter
Hva sier de nye nordiske kostrådene NNR 2023 om melk og meieriprodukter?
“Science advice: Intake of between 350 ml to 500 ml low fat milk and dairy products per day is sufficient to meet dietary requirements of calcium, iodine and vitamin B12 if combined with adequate intake of legumes, dark green vegetables and fish (varies among different species).
The range depends on national fortifications programs and diets across the Nordic and Baltic countries.
If consumption of milk and dairy is lower than 350 gram/day, products may be replaced with fortified plant-based alternatives or other foods.”

Videre sier kostrådene at dte kan være gunstig for helsen å erstatte animalsk protein med planteprotein:
“The de novo qSR by Lamberg-Allardt et al. (2023b) demonstrated that replacement of animal proteins (most often dairy protein) with plant protein (e.g., soy protein) was shown to lower total and LDL cholesterol in RCTs while there were no effects on HDL cholesterol or triglycerides.”
Hvem er melk.no og hva er “3 om dagen”?
Melk.no er meieriindustriens markedsføringsorgan. Selve “3 om dagen” er en kjent internasjonal markerdsføringskampanje. I Norge ble denne lansert av meieriindustrien allerede i 2014.
Melk.no har lenge framsnakket melk som jodkilde i Norge, noe melk.no vant stor markedsføringspris for. På meieriindustriens toppmøte – International Dairy Federation World Dairy Summit – fikk melk.no endog prisen for «beste merkenøytrale kommunikasjonskampanje», som deles ut av International Milk Promotion (IMP) group der en rekke generiske meierikontorer fra hele verden er med. Les også: Melk og meieriprodukter og helse
Hva med jod?
Jodberiking av kraftfôret til kyrne er ikke sunnere enn direkte beriking av matvarer og salt. Overdreven satsing på ku-melk kan opprettholde jodmangel hos norske gravide. Det er kjent at mellom 80 og 50 % av norske gravide får i seg for lite jod. Les også: Jodmangel – vage symptomer, og hvordan unngå det