Får nordmenn nok av essensielle aminosyrer uten kjøtt?

Nordmenn oppfordres til å halvere sitt kjøttforbruk. Noen spekulerer derfor om kjøttkutt vil gå ut over inntaket av næringsstoffer, blant annet aminosyrer. I dag spiser nordmenn i gjennomsnittet over det dobbelte av de viktige aminosyrene, bare med kjøtt, melk og ost.

Det er derfor ingen fare for mangel på protein eller aminosyrer ved kjøttkutt i Norge. Dette til tross for at protein fra flere planter fordøyes litt dårligere enn fra kjøtt og har lavere proteinkvalitet enn det er i animalske matvarer.

Når man får tilstrekkelig mengde aminosyrer med det halverte inntaket av animalsk mat, er det ikke behov for å spise belgvekster eller andre spesielle matvarer for å erstatte disse. Når det gjelder import av belgvekster, så importerer Norge allerede store mengder soya for å lage kraftfôr til norske husdyr. Så mye soya kan alene dekke behovet for protein til minst halvparten av den norske befolkningen.

Les også: Aminosyrer

Nok aminosyrer med mindre kjøtt?

I utgangspunktet kommer alle essensielle aminosyrer fra plantekost, men ulike planter har ulik mengde av ulike essensielle aminosyrer. Helsedirektoratet  skriver at “En variert vegetarkost som gir nok energi, vil fint dekke behovet» og «alle essensielle aminosyrer finnes i vegetabilske matvarer».”

Behøver nordmenn spise belgvekster istedenfor kjøtt?

Korn er andre største (etter kjøtt) kilden til protein i norsk kosthold, og inneholder alle de essensielle aminosyrene unntatt en – lysin. Lysin er akkurat den aminosyren som det er minst av i korn. Belgvekster (noe nordmenn spiser forsvinnende lite av) er derimot gode kilder til lysin.

Veganere (noe nordmenn flest ikke er) oppfordres derfor, for å sikre tilstrekkelig inntak av lysin, til å inkludere belgvekster i kosten – som bønner, erter, linser og kikerter. Disse to matvaregruppene – korn og belgvekster, sikrer til sammen full pakke med de essensielle aminosyrene. Les mer her: Hvordan får veganere nok protein?

Nordmenn flest (som ikke er veganere) behøver ikke spise belgvekster hvis de kun halverer sitt inntak av kjøtt (og for så vidt av andre animalske matvarer).

Les også: Veganer, fleksitarianer og pescetarianer

Hvor mye lysin og protein spiser nordmenn per i dag?

Ifølge norske kostholdsundersøkelser (Norkost 3, Utviklingen i norsk kosthold, Spedkost, Småbarnskost) og kjøttbransjens pr-organ Matprat, spiser nordmenn ca. 96 gram protein per dag, og 2/3 av proteininntaket kommer fra dyreriket (1/3 fra kjøtt og 1/3 fra meieri). Det er ca 20 gram protein i 100 gram kjøtt og fisk, og 30 gram protein i 100 gram ost.

Beregninger

viser at også lysinbehovet enkelt kan dekkes med en god del lavere kjøttforbruk enn i dag. Man behøver ikke erstatte proteinene fra kjøtt med protein fra en annen kilde.

  • Nordmenn spiser 39,9 kilo rødt kjøtt per person og 10,9 kilo hvitt kjøtt per person per år. Per dag tilsvarer dette 109 gram rødt kjøtt (svin, storfe og lam/sau) og ca 20 gram kylling/kalkun. Dette gir ca. 2,100 gram lysin.
  • I tillegg spiser hver nordmann 19 kilo ost per år, noe som tilsvarer 50 gram per dag, noe som gir 1,250 gram lysin.
  • Melkeinntaket er ca. 240 dl per dag, og det er ca. 300 milligram lysin per 100 gram/ml melk. Dette gir 720 mg lysin per dag.
  • Kun inntaket av kjøtt, melk og ost gir 4,100 gram lysin – noe som dekker 190 % av lysinbehovet.
  • Dette uten at egg og fisk er med i beregningen. Det er også en del lysin i havre, poteter, erter og spinat, og noe lysin i nesten alle matvarer.

Soyaimport – 150.000 tonn per år – til husdyrfôr

Det er ikke slik at redusert mengde kjøtt i kosten må erstattes med importerte proteinrike planter som soya for å dekke proteinbehovet. Men siden soya likevel stadig nevnes i debatten, så viser statistikken at det i 2019 ble importert 170 000 tonn soyamel til å lage fôr til norske griser, fjørfe, kuer og sauer. Denne mengden kan dekke proteinbehovet til 3 millioner nordmenn. Når denne store mengden protein isteden fôres til husdyrene, går også over halvparten av protein og kalorier tapt.

aminosyrer i soya vs kjøtt

Spesielt når det gjelder lysin og leucine, her er utdrag fra Danmarks matvaretabell:

Sojamel

Energy (kcal) 449 kcal
Protein 40.7 g

Amino acids mg/100g

Isoleucine 1820
Leucine 3190
Lysine 2610

Hvor mye aminosyrer er det i soyabønner og soyamel vs kylling? Det er dobbelt så mye leucine i soyamel (3190mg leucine) som i kylling (1450), men det er også dobbelt så mye protein og kalorier i soyamel som i kylling, Det er altså omtrent like mye per kalorimengde. Frida, Danmarks matvaretabell:

Kylling, bryst (filet), kogt, pålæg Danish
Name Chicken, breast, boiled, sliced

Energy (kcal) 113 kcal
Protein 20.6 g

Amino acids mg/100g
Isoleucine 956
Leucine 1450
Lysine 1850

https://frida.fooddata.dk/food/754?lang=en

Behøver man kombinere matvarer i samme måltid for å få nok av essensielle aminosyrer?

Det er anerkjent at man ikke behøver å spise mat fra dyreriket for å få i seg tilstrekkelige mengder alle de nødvendige aminosyrene. Videre er det anerkjent at man ikke behøver å innta alle de 8 – 9 essensielle aminosyrene til samme måltid. Vegetarianere rådes ikke lenger til å være nøye med en såkalt komplementering til alle måltider (for eksempel å spise korn og belgvekster til samme måltid). 

Det er heller ikke nødvendig å inkludere soyaprodukter i kostholdet for å få nok protein/aminosyrer.

Kan nordmenn fordøye protein fra planter godt nok?

Noen spør likevel om mennesker kan fordøye protein fra planter. Dagens forskning (som er gjort på mennesker, i motsetning til mange eldre studier) viser at proteinopptak fra plantekost er kun et par prosent lavere, og det er ikke behov å lage egne anbefalinger for proteininntak for veganere, altså de som ikke spiser mat fra dyr i det hele tatt, men kun spiser plantekost.

“Therefore, the evidence suggests a similar total protein requirement to those following western vegetarian diets in general [41]”

(Kilde: Mariotti F, Gardner CD. Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets-A Review. Nutrients. 2019;11(11):2661. Published 2019 Nov 4. doi:10.3390/nu11112661 )

Dette gjelder so

Kilder:

%d bloggere liker dette: