Artikler, podkast, kurs, retningslinjer, metaanalyser, brosjyrer, vestlige kostholdsråd – alt leger bør vite om ernæring, kosthold, sunt kosthold, helse og forebygging av sykdom.
Kosthold har et stort potensial i primær og sekundær forebygging av de såkalte NCD, eller non-communicable diseases: hjerte- og karsykdommer, diabetes type to, overvekt og flere typer kreft, samt forebygging av for tidlig død.
Hva sier fagpanel og helsemyndigheter i vestlige land – WHO, WCRF, Harvard, Ernæringsrådet
Flere ressurser
Noen eksterne ressurser
- Sveriges Livsmedelsverket: Nettsider om ernæring
- På Helsedirektoratets nettsider finner du forenklet oversikt over referanseverdier for inntak av næringsstoffer
- Retningslinjer for ulike sykdommer på Helsedirektoratets nettsider
- Slå opp innhold av ulike næringsstoffer i matvarer i matvaretabellen.no, som er utarbeidet av Mattilsynet. Tilsvarende for Danmark, med innhold av aminosyrer i tillegg, Frida – matvaredatabase
- For å lage kostholdsplan, bruk kostholdsplanleggeren.no
Fra PAN International – elæring
Physicians Association for Nutrition – PAN International tilbyr PAN Academy – evidensbasert undervisningsmateriell om kosthold og ernæring i forebygging og behandling av ulike sykdommer.
Fra USAs helsemyndigheter, oppdatert info om næringsstoffer og kosttilskudd:
The Office of Dietary Supplements (ODS) fact sheets give a current overview of individual vitamins, minerals, and other dietary supplement ingredients. ODS has fact sheets in two versions—Health Professional and Consumer. Both versions provide the same types of information but vary in the level of detail.
Medisinstudenter vil lære mer
En systematisk oversikt av 66 studier som så på ernæringslæreplanen for medisinstudenter ble publisert i The Lancet i 2019. Studien viste at medisinstudenter verden over opplever at ernæring ikke er tilstrekkelig nok inkludert i læreplanen.
Studien viste at studentene ikke følte seg forberedt på å håndtere situasjoner hvor kosthold er løsningen, og ønsket mer kunnskap. Forskerne konkluderte med:
“Interpretation. Despite the centrality of nutrition to healthy lifestyle, medical students are not supported to provide high-quality, effective nutrition care. Medical education can be enhanced by institutional commitment to make nutrition education compulsory in medical training, establishment of nutrition competencies to provide a benchmark for nutrition knowledge and skills to be included in curricula, and supported by funding for innovative curriculum initiatives. These initiatives will improve nutrition in medical training to support future doctors for the 21st century.”
Kilde: Crowley J, Ball L, Hiddink GJ. Nutrition in medical education: a systematic review. Lancet Planet Health. 2019 Sep;3(9):e379-e389. doi: 10.1016/S254
Databaser og faktaark om vitaminer, mineraler og mikroelementer
Ønsker du å ha et utfyllende oppslagsverk om kosthold og helse? Sjekk kunnskapsgrunnlaget (forarbeid) til nasjonale kostholdsråd – nordiske, norske, USAs o.s.
Norges, 2011: Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Rapport. Nasjonalt råd for ernæring, på bestilling fra Helsedirektoratet lenke https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag/
Sveriges helsemyndigheter – alle nærignsstoffer, lenke
Nordiske kostråd 2023, lenke
Fra Harvard Universitet:
Kostholdets potensial – 7 artikler (pdf) og en video – på engelsk
Video The Power of Nutrition: How Food Determines Our Health
Artikler om kostholdets rolle for helsen og forebygging av sykdom, PAN International
- How Food Determines Our Health The Power of Nutrition (Part 1)
- The Power of Nutrition (Part 3) The Blue Zones
- Epigenetics The Power of Nutrition (Part 4)
- The Human Microbiome The Power of Nutrition (Part 5)
- How Does Nutrition Work? The Power of Nutrition (Part 6)
- The Power of Nutrition (Part 7) The Clarity of Evidence
Plantebasert: kosthold, næringssroffer, pasient-motivasjon
Ønsker du å fordype deg i plantebasert ernæring? Vi har oversatt en større artikkel skrevet av en klinisk ernærignsfysiolog, Plantebasert ernæring for leger, noe du kan lese her. Du kan lese denne på engelsk, i original, samt en annen artikkel av samme forfatter her:
- Hever J. Plant-based diets: A physician’s guide Perm J 2016 Summer; 20 (3):15-082. DOI: https://doi.org/10.7812/TPP/15-082
- Julieanna Hever, Raymond J Cronise. Plant-based nutrition for healthcare professionals: implementing diet as a primary modality in the prevention and treatment of chronic disease J Geriatr Cardiol. 2017 May; 14(5): 355–368. doi: 10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.012PMCID: PMC5466942 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466942/
Brosjyrer om hvordan spise sunt og plantebasert – PAN International
Last ned brosjyre, på engelsk: PREVENTING AND TREATING ILLNESS WITH OPTIMAL NUTRITION (DOWNLOAD)
An unhealthy diet is the main cause of death in the industrialized world, as it can lead to chronic diseases. These illnesses are to a large extent avoidable, treatable and often curable through proper nutrition. How exactly, we show in our evidence-based PAN brochure “Preventing and treating illness with optimal nutrition” which you can download for free here: Download PDF here
Last ned brosjyre med praktiske tips til hvordan spise grønnere: HEALTH TASTES GREAT! (DOWNLOAD)
Whether your physician has recommended you transition to a plant-based diet for your health, or you are just motivated to improve your health with more nutritious food habits, this practical guide to plant-based eating will provide you with all the tools, knowledge and delicious recipes to set you up for success on your journey toward a diet that is healthy for you, your family and the planet. Download it for free here: Download PDF here
Brosjyre på tysk: HOSPITAL NUTRITION (DOWNLOAD)
A guide for plant-based nutrition for hospitals and other health institutions, published by German statutory health insurance BKK ProVita-Die Kasse fürs Leben, in cooperation with the German Hospital Institute (DKI). PAN’s Medical Director Niklas Oppenrieder was part of the expert forum in the preparation of the brochure. (German only) Download PDF here
Helsedirektoratets skriv/nettsider for publikum om plantebasert og vegetarisk kosthold på helsenorge.no
Kosthold og bærekraft
Harvard Universitet
The Nutrition Source. Sustainability, Plate and the Planet – Harvard Universitet
EAT-Lancet-rapporten Lenke EAT
Helsedirektoratets, regjeringens og Folkehelseinstituttets skriv
Helsedirektoratet om plantebasert, vegansk og vegetarisk kosthold for publikum
- Helsedirektoratets skriv/nettsider for publikum om plantebasert og vegetarisk kosthold på helsenorge.no
- Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Helsedirektoratet, 2017 https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/berekraftig-kosthold-vurdering-av-de-norske-kostradene-i-et-berekraftperspektiv
- Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021, side 13 og 9 https://www.regjeringen.no/contentassets/fab53cd681b247bfa8c03a3767c75e66/handlingsplan_kosthold_2017-2021.pdf
- Nasjonal diabetesplan 2017-2021 «Ved diabetes anbefales hovedsakelig et plantebasert kosthold med grønnsaker, frukt, belgvekster, fullkornsprodukter og begrenset inntak av mettet fett, sukker, rødt kjøtt og salt.»
- Folkehelsemeldingen 2019. Meld. St. 19 (2018–2019) Folkehelsemeldinga — Gode liv i eit trygt samfunn https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-19-20182019/id2639770/
Nasjonale faglige retningslinjer
https://www.helsedirektoratet.no/produkter?tema=retningslinje
- Nasjonal faglig retningslinje for diabetes 2019
- Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom lenke
Kosthold og folkehelse i Norge
Det er store samfunns- og folkehelsegevinster ved omlegging til et sunnere kosthold
- Folkehelseinstituttet. Sykdomsbyrden i Norge 2016. Side 28 https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2018/sykdomsbyrden-i-norge-i-2016.pdf
- Helsedirektoratet. Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd, 2016, tabell 3.1 side 27. Kostholdsendringer i sunnere retning kan spare samfunnet for milliardutgifter årlig, uten å snakke om livskvalitet, bedre helse og flere gode leveår https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/samfunnsgevinster-av-a-folge-helsedirektoratets-kostrad
Folkehelse globalt
- Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Willett, Walter et al. The Lancet, Volume 393, Issue 10170, 447 – 492 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/fulltext
- WHO. «Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017», https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext
Norske kostholdsundersøkelser
Bærekraftig kosthold i norske forhold – norske og nordiske rapporter
Det er bred enighet om at et kosthold som er mer plantebasert er ikke bare sunnere men også mer miljøvennlig og bærekraftig, altså mer arealeffektiv, og gir lavere utslipp av klimagasser per produsert gram protein og mer kalorier og protein per brukt areal jord. Les også: Bærekraftig mat og kosthold, Bærekraftig matproduksjon i norge, Bærekraftig er næringsrikt
- Oppdragsrapport. Overgang fra rødt kjøtt til vegetabilsk og fisk: Klimakur 2030, utgitt:01.03.2020 av NIBIO, ved Klaus Mittenzwei, Finn Walland, Anna Brigitte Milford og Arne Grønlund https://www.miljodirektoratet.no/publikasjoner/2020/mars-2020/overgang-fra-rodt-kjott-til-vegetabilsk-og-fisk/
- Norske klimaforskere for et mer plantebasert kosthold og mer plantebasert matproduksjon og landbruk i Norge, intervju i Aftenposten
- Helsedirektoratet. Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/berekraftig-kosthold-vurdering-av-de-norske-kostradene-i-et-berekraftperspektiv
- NIBIO, 2017. Utredningsnotat. Status og potensial for økt produksjon og forbruk av vegetabilske matvarer i Norge. «… mesteparten av arealet med fulldyrket eng i Norge kan brukes til produksjonen av poteter og de viktigste grønnsakene (kål, kålrot og gulrot).»
- Regjeringen. Jordvern https://www.regjeringen.no/no/tema/mat-fiske-og-landbruk/jordbruk/innsikt/jordvern/jordvern/id2009556/
- Karlsson m.fl. Nordic Council of Ministers, 2017. Future Nordic Diets. Exploring ways for sustainably feeding the Nordics. http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:1163192/FULLTEXT01.pdf
- Mittenzwei, Milford, Grønlund. NIBIO, 2017. Utredningsnotat. Status og potensial for økt produksjon og forbruk av vegetabilske matvarer i Norge.
- Bjørn Vidar Vangelsten: Mot et bærekraftig norsk matsystem: Effekt på selvforsyningsgrad og norsk jordbruk ved redusert konsum av kjøtt. Masteroppgave ved Nord universitet. 2018. Omtalt her https://forskning.no/2018/05/kjottreduksjon-kan-radikalt-oke-norsk-selvforsyning-av-mat/produsert-og-finansiert-av/nordlandsforskning
- Nofima. Food Pro Future prosjektet. https://nofima.no/prosjekt/foodprofuture/
Pasientinformasjon og informasjon for publikum
- Pasientbrosjyre på engelsk, om hvordan spise sunnere, av USAs største privat helseforetak
- Helsedirektoratets kostråd for dem som spiser plantebasert https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold
- En kort veileder om vegetarisk og vegansk kosthold, av KEFFs Faggruppe for vegetarisk kosthold (Klinisk ernæringsfysiolog-forening)
Andre kilder for publikum
- Innhold av næringsstoffer og kostholdsplanlegging: Helsedirektoratets kostholdsplanleggeren.no og matvaretabellen.no
- Så mye kan vegetarisk kosthold påvirke hjertehelse – Lommelegen
- Vegetarmat og næring – fullverdig kosthold, artikkel på nhi.no
Helsedirektoratet: Plantebasert kosthold er sunt og næringsrikt
Næringsrikt plantebasert kosthold. Helsedirektoratet/helsenorge.no https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold :
“Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Både vegetarkost og vegankost kan settes sammen slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes, men det krever noen basiskunnskaper om hvor de ulike næringsstoffene finnes og hvilke det er nødvendig å ta tilskudd av.
Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved amming, for spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.”
Dette er i tråd med bred faglig grunnlag, forskning og i likhet med internasjonale fagpanel.
Andre nyttige kilder
- «Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017», https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)30041-8/fulltext
- Folkehelseinstituttet. Sykdomsbyrde i Norge 2016. Side 28 https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2018/sykdomsbyrden-i-norge-i-2016.pdf
- EAT-Lancet-rapporten https://eatforum.org/content/uploads/2019/01/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
- Canadas nye kostholdsråd, 2019 https://food-guide.canada.ca/en/
- Belgias kostholdsråd, 2017 http://www.fao.org/nutrition/education/food-based-dietary-guidelines/regions/countries/belgium/en/
- Helsedirektoratet. Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd, 2016, tabell 3.1 side 27 https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/samfunnsgevinster-av-a-folge-helsedirektoratets-kostrad
- Ernæringsrådets Fettrapport

