Ressurser for helsepersonell

ressurser for helsepersonell

Artikler, podkast, kurs, retningslinjer, metaanalyser, brosjyrer, vestlige kostholdsråd – alt leger bør vite om ernæring, kosthold, sunt kosthold, helse og forebygging av sykdom.

Kosthold har et stort potensial i primær og sekundær forebygging av de såkalte NCD, eller non-communicable diseases: hjerte- og karsykdommer, diabetes type to, overvekt og flere typer kreft, samt forebygging av for tidlig død.

Hva sier fagpanel og helsemyndigheter i vestlige land – WHO, WCRF, Harvard, Ernæringsrådet

Noen eksterne ressurser

Fra PAN International – elæring

Physicians Association for Nutrition – PAN International  tilbyr PAN Academy – evidensbasert undervisningsmateriell om kosthold og ernæring i forebygging og behandling av ulike sykdommer.

Fra USAs helsemyndigheter, oppdatert info om næringsstoffer og kosttilskudd:

The Office of Dietary Supplements (ODS) fact sheets give a current overview of individual vitamins, minerals, and other dietary supplement ingredients. ODS has fact sheets in two versions—Health Professional and Consumer. Both versions provide the same types of information but vary in the level of detail. 

Medisinstudenter vil lære mer

En systematisk oversikt av 66 studier som så på ernæringslæreplanen for medisinstudenter ble publisert i The Lancet i 2019. Studien viste at medisinstudenter verden over opplever at ernæring ikke er tilstrekkelig nok inkludert i læreplanen.

Studien viste at studentene ikke følte seg forberedt på å håndtere situasjoner hvor kosthold er løsningen, og ønsket mer kunnskap. ⁠Forskerne konkluderte med:

“Interpretation. Despite the centrality of nutrition to healthy lifestyle, medical students are not supported to provide high-quality, effective nutrition care. Medical education can be enhanced by institutional commitment to make nutrition education compulsory in medical training, establishment of nutrition competencies to provide a benchmark for nutrition knowledge and skills to be included in curricula, and supported by funding for innovative curriculum initiatives. These initiatives will improve nutrition in medical training to support future doctors for the 21st century.”

⁠Kilde: ⁠Crowley J, Ball L, Hiddink GJ. Nutrition in medical education: a systematic review. Lancet Planet Health. 2019 Sep;3(9):e379-e389. doi: 10.1016/S254

Databaser og faktaark om vitaminer, mineraler og mikroelementer

Ønsker du å ha et utfyllende oppslagsverk om kosthold og helse? Sjekk kunnskapsgrunnlaget (forarbeid) til nasjonale kostholdsråd – nordiske, norske, USAs o.s.

Norges, 2011: Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer – Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Rapport. Nasjonalt råd for ernæring, på bestilling fra Helsedirektoratet lenke https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag/

Sveriges helsemyndigheter – alle nærignsstoffer, lenke

Nordiske kostråd 2023, lenke

Fra Harvard Universitet:

Kostholdets potensial – 7 artikler (pdf) og en video – på engelsk

Video The Power of Nutrition: How Food Determines Our Health

Artikler om kostholdets rolle for helsen og forebygging av sykdom, PAN International

Plantebasert: kosthold, næringssroffer, pasient-motivasjon

Ønsker du å fordype deg i plantebasert ernæring? Vi har oversatt en større artikkel skrevet av en klinisk ernærignsfysiolog, Plantebasert ernæring for leger, noe du kan lese her. Du kan lese denne på engelsk, i original, samt en annen artikkel av samme forfatter her:

Brosjyrer om hvordan spise sunt og plantebasert – PAN International

Last ned brosjyre, på engelsk: PREVENTING AND TREATING ILLNESS WITH OPTIMAL NUTRITION (DOWNLOAD)

An unhealthy diet is the main cause of death in the industrialized world, as it can lead to chronic diseases. These illnesses are to a large extent avoidable, treatable and often curable through proper nutrition. How exactly, we show in our evidence-based PAN brochure “Preventing and treating illness with optimal nutrition” which you can download for free here: Download PDF here

Last ned brosjyre med praktiske tips til hvordan spise grønnere: HEALTH TASTES GREAT! (DOWNLOAD)

Whether your physician has recommended you transition to a plant-based diet for your health, or you are just motivated to improve your health with more nutritious food habits, this practical guide to plant-based eating will provide you with all the tools, knowledge and delicious recipes to set you up for success on your journey toward a diet that is healthy for you, your family and the planet. Download it for free here: Download PDF here

Brosjyre på tysk: HOSPITAL NUTRITION (DOWNLOAD)

A guide for plant-based nutrition for hospitals and other health institutions, published by German statutory health insurance BKK ProVita-Die Kasse fürs Leben, in cooperation with the German Hospital Institute (DKI). PAN’s Medical Director Niklas Oppenrieder was part of the expert forum in the preparation of the brochure. (German only) Download PDF here

Helsedirektoratets skriv/nettsider for publikum om plantebasert og vegetarisk kosthold på helsenorge.no

Kosthold og bærekraft

Harvard Universitet

The Nutrition Source. Sustainability, Plate and the Planet – Harvard Universitet

EAT-Lancet-rapporten Lenke EAT

Helsedirektoratets, regjeringens og Folkehelseinstituttets skriv

Helsedirektoratet om plantebasert, vegansk og vegetarisk kosthold for publikum

Nasjonale faglige retningslinjer

https://www.helsedirektoratet.no/produkter?tema=retningslinje

Kosthold og folkehelse i Norge

Det er store samfunns- og folkehelsegevinster ved omlegging til et sunnere kosthold

Folkehelse globalt

Norske kostholdsundersøkelser

Bærekraftig kosthold i norske forhold – norske og nordiske rapporter

Det er bred enighet om at et kosthold som er mer plantebasert er ikke bare sunnere men også mer miljøvennlig og bærekraftig, altså mer arealeffektiv, og gir lavere utslipp av klimagasser per produsert gram protein og mer kalorier og protein per brukt areal jord. Les også: Bærekraftig mat og kosthold, Bærekraftig matproduksjon i norge, Bærekraftig er næringsrikt

Pasientinformasjon og informasjon for publikum

Andre kilder for publikum

Helsedirektoratet: Plantebasert kosthold er sunt og næringsrikt

Næringsrikt plantebasert kosthold. Helsedirektoratet/helsenorge.no https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold :

“Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Både vegetarkost og vegankost kan settes sammen slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes, men det krever noen basiskunnskaper om hvor de ulike næringsstoffene finnes og hvilke det er nødvendig å ta tilskudd av.  

Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved ammingfor spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.”

Dette er i tråd med bred faglig grunnlag, forskning og i likhet med internasjonale fagpanel.

Andre nyttige kilder