Sunne måltider for små barn

sunne måltider små barn

Av lege, spesialist i allmennmedisin og professor ved UiB Lars T. Fadnes

Spedbarn og ammende mødre

Lars T. Fadnes,
Lege og helseforsker, professor ved UiB Lars T. Fadnes,  rådgivende fagperson

Spedbarn bør fullammes til de er 6 måneder (5). Dette betyr i praksis at morsmelk alene er det gunstigste det første halvåret. Deretter er det gunstig å gradvis introdusere annen mat og drikke samtidig som barnet fortsatt får morsmelk, gjerne opp til 1 til 2 års alder. Morsmelken har en svært gunstig oppbygning hva gjelder næringsinnhold, immunfremmende faktorer, vitaminer og mineraler (6).

Morsmelk har flere fordeler for barnet framfor morsmelkerstatninger (6), både med tanke på mindre risiko for allergier og sannsynligvis også bedre utvikling på sikt (7). For at morsmelken skal være best mulig, er det viktig at mor har et godt og variert kosthold, og får et godt inntak av vitaminer og mineraler (8). For de få som ikke kan amme, finnes det soyabaserte morsmelkerstatninger. Les også: Kan barn kun spise plantekost?

Fra 6 måneder – egne plantebaserte retter for babyer

Om barnet ditt er fornøyd med bare morsmelk, er det ingen grunn til å starte før seks måneder med fast føde (5). Da kan man gjerne starte med enkelte måltider med fruktpuré som most banan (som kan gis med teskje) i tillegg til måltider med morsmelk (5).

Man kan også gradvis introdusere grøt og middagsmat. Dette kan gjerne inkludere gode vegetariske kilder til proteiner som kokte linser, kornprodukter (i grøt, brød og lignende), moste bønner, tofu og moste kikerter eller peanøttsmør mikset sammen med frukt- eller grønnsakspuré. Mos gjerne kokte grønnsaker sammen med middagsmaten og varier med ulike typer.

Havregrøt er et godt alternativ og er et av våre sunneste kornslag med høyt innhold av blant annet jern og fiber. Det ser ut til å være gunstig å også starte med glutenholdig grøt mens man enda ammer ettersom morsmelken beskytter mot allergi (9). Etter hvert øker barnets jernbehov og grøt med ekstra jern anbefales.

Frukt er også populært hos de små. Man kan gjerne gi most banan, avokado eller eplemos.

sunne måltider små barn
sunne måltider små barn

8-12 måneder – innslag av plantebasert mat som for resten av familien 

Nå kan barnet begynne å spise mye av den samme maten som resten av familien, men mange barn foretrekker at maten er noe mindre krydret. Det er også lurt å ha et lavt innhold av salt og tilsatt sukker.

Fra ett år – næringsrik vegansk kost

Noen lurer kanskje på hvordan de skal holde fast ved et helt vegetarisk kosthold når barnet begynner i barnehagen og får servert måltider andre steder enn hjemme. I dag er det ofte mange barn som ikke kan eller vil spise det samme som alle andre på grunn av f.eks allergier eller religion, og barn synes ofte det er ekstra stas å ha med seg og spise noe som de andre ikke har. De andre barna blir gjerne nysgjerrige på vegetarmat, og de får gjerne litt ekstra oppmerksomhet.

De fleste barnehager vil være fleksible hva gjelder matservering og prøver så godt de kan å tilpasse seg ulike barns behov. Be dem om å kjøpe inn en kalsium-beriket plantemelk, som soya-, havre- eller mandelmelk, som barnet kan drikke til maten.

Rismelk anbefales ikke av Mattilsynet som regelmessig drikke til barn under seks år, da denne kan inneholde arsen.

Det kan være greit å gi noen tips, slik at barnehagepersonalet får ideer om hva de kan kjøpe av mat til barn som spiser vegetarisk, men det enkleste er at foreldrene kjøper inn litt forskjellig vegetarisk pålegg og middagsmat som for eksempel soyapølser som kan ligge i barnehagen.

Les mer på helsenorge.no som skriver dette:

«Samtidig er det nødvendig å legge særlig omtanke i å passe på at kosten til små barn er tilstrekkelig «næringstett». Det vil si at den inneholder nok energi og næringsstoffer per volum barnet spiser, slik at det dekker barnets behov. Små barn har et stort behov for energi og næringsstoffer i forhold til kroppsvekten, og små mager med plass til begrensede mengder mat.»

Veganske pålegg for barn

Populære pålegg for barn er most avokado, peanøttsmør, syltetøy, røkt mandel- og sesamtofu, soya-ost, vegetarposteier (bønnepostei, nøttepostei, Tartex eller hjemmelaget) og hummus. Soyayoghurt er også supert å ha i matpakken. Husk å kjøpe inn soya-is e.l. til bursdagsfeiringene i barnehagen. Til bursdagsfeiringer hos andre barn, kan man ta med f. eks. soyapølser og bake kake uten egg og melk.

De fleste barn vil synes det er helt naturlig å ikke skulle spise dyr. Vær tydelig og ærlig med barna hvis de spør hvorfor dere spiser soyapølser istedenfor kjøttpølser. Husk at det er viktig å sørge for å ha gode og varierte matalternativer, slik at barna alltid kan glede seg over sin egen mat.

Forfatter: Lege og helseforsker Lars Thore Fadnes, først publisert på meatless.no

Kilder:

  1. Sabate J, Wien M: Vegetarian diets and childhood obesity prevention. Am J Clin Nutr 2010, 91(5):1525S-1529S;
  2. Sanders TA: Essential fatty acid requirements of vegetarians in pregnancy, lactation, and infancy. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):555S-559S;
  3. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo: Matvaretabellen 2006. http://www.matvaretabellen.no ; Mattilsynet USA
  4. Messina V, Mangels AR: Considerations in planning vegan diets: children. J Am Diet Assoc 2001, 101(6):661-669;
  5. World Health Organization (WHO): Global Strategy for Infant and Young Child Feeding.
  6. Hanson LA: Human milk and host defence: immediate and long-term effects. Acta Paediatr Suppl 1999, 88(430):42-46;
  7. World Health Organization (WHO): Evidence on the long-term effects of breastfeeding: Systematic reviews and meta-analyses. Geneva: World Health Organization 2007:57;
  8. Ogra PL, Greene HL: Human milk and breast feeding: an update on the state of the art. Pediatr Res 1982, 16(4 Pt 1):266-271;
  9. Akobeng AK, Ramanan AV, Buchan I, Heller RF: Effect of breast feeding on risk of coeliac disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Arch Dis Child 2006, 91(1):39-43

Les også

Kan barn kun spise plantekost?

Gravide og vegansk kosthold

Hvordan får veganere nok protein?

Hva er vegansk mat og vegansk kosthold?

Er det sunt å være vegetarianer? Hva viser forskning?

Hvem må ta kosttilskudd?

Ernæringsrådet: ekspert-uttalelse om vegetarisk og vegansk kosthold

Helsedirekotratet om vegansk kost for spedbarn

Soyabasert morsmelkerstatning er trygt – en oppsummering fra 2014

Overgang til fast føde – podkast med Helsedirektoratet

Det anbefales at barn fullammes til de er omkring seks måneder gamle. Så kan man gradvis begynne å tilvenne barnet til fast føde. Men hvordan gjør man det, og hva er viktig å vite om ernæring til babyer? Gry Hay, som har doktorgrad i spedbarnsernæring og er seniorrådgiver i Helsedirektoratet og klinisk ernæringsfysiolog gir gode svar i samtale med Babyverdens redaktør Karine Næss Frafjord.

Vegansk kost for gravide, spedbarn og ammende – en veileder utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Maria Felding – last ned her