Hvem må ta kosttilskudd?

vitamin D

Hva må en ta av vitaminer og kosttilskudd?

Mange nordmenn behøver tilskudd av vitamin D om vinteren

Nordmenn har brukt kosttilskudd av vitamin D – tran – i generasjoner. Det er fordi det er for lite sollys i Norden til at det dannes tilstrekkelig mengde av vitamin D i kroppen. Uavhengig av type kosthold.

Gravide, ammende og andre kvinner i Norge har ofte behov for tilskudd av jod. Dette kan du kjøpe på alle norske apoteker. Det er risiko for jodmangel i Norge – les mer her.

Når du reduserer inntak av kjøtt – tilskudd ikke nødvendig

Hvis du reduserer ditt inntak av kjøtt (halverer – i forhold til vanlig norsk kosthold) og meieriprodukter (tilsvarende 350 – 500 gram ku-melk, som er nok), slik de nye nordiske kostrådene anbefaler, behøver du ikke kosttilskudd.

Spiser ikke fisk? Tilskudd av jod og (om vinteren) vitamin D

Om du har kuttet ut fisk fra kosten, behøver du tilskudd av jod (minst 150 mikrogram per dag, opp til 600 mikrogram er trygt) og fra oktober til april – av vitamin D. Om du spiser både fet og mager fisk regelmessig (tilsvarende to middags-porsjoner per uke av hver), behøver du som regel ikke ta kosttilskudd.

Gravide, ammende og barn under 2 år behøver tilskudd av omega-3 fettsyrer om de ikke spiser nok fet fisk. Fet fisk er kilde til miljøgifter, og fet fisk kan erstattes med tilskudd av algeolje som inneholder samme type omega-3 som tran/fet fisk.

Kuttet ut melk og ost? Plantemelk er likeverdig

Det er like mye kalsium i ku-melk som i (ikke-økologisk) plantemelk. Les mer her: Ku-melk eller plantemelk?

Vegansk kosthold

Veganere behøver i tillegg tilskudd av vitamin B12 , for eksempel 500 mikrogram to ganger per uke.

For å få nok kalsium, behøver du supplere den veganske kosten med to glass havremelk eller soyayoghurt per dag. Dette gir omtrent like mye kalsium som ku-melk og meieri-yoghurt.

%d bloggere liker dette: