Både rødt kjøtt (svin, sau, lam, storfe, vilt; elg, rein, hjort o.a. firbente dyr) og hvitt kjøtt (kalkun, kylling, høne, and og vilt fugl) bør reduseres betydelig ift dagens inntak. De nye kostrådene anbefaler å spise maksimum 350 gram spiseklart rødt kjøtt per uke. Inntaket av hvitt kjøtt bør ikke øke.
Hva bør man spise istedenfor kjøtt? Kjøtt bør erstattes med belgfrukter og fisk, ikke hvitt kjøtt, sier kostrådene. Les hva rapporten sier om rødt kjøtt her og om hvitt kjøtt her
Det er endring i NNR 2023 når det gjelder beregning av vekt. Tidligere regnet man i rått kjøtt, altså før koking/steking/prosessering. NNR 2023 regner inntaket i spiseklar vekt, altså kokt, stekt o.l.
Bearbeidet kjøtt, som kjøttdeig tilsatt salt, pølser, kjøttkaker fra butikk, pålegg, nuggets, bacon o.l. bør man spise så lite som mulig av, på grunn av økt risiko for tarmkreft. Les også: Hva slags mat er ultraprosessert?
Er vilt også rødt kjøtt?
Ja, alle typer kjøtt fra firbente dyr er rødt kjøtt, og NNR 2023 nevner vilt spesielt. Kjøtt fra ville fugler er hvitt kjøtt.

Hvitt kjøtt – kostråd om kylling, kalkun o.a.
De nye nordiske kostrådene NNR 2023 anbefaler å redusere inntaket av alle typer kjøtt som ikke er bearbeidet, både pga. helsen og bærekraft. Når det gjelder bearbeidet kjøtt, eller prosessert kjøtt, anbefales det å helst unngå slike produkter eller spise så lite som mulig. Prosessert kjøtt er pølser, pålegg, nuggets og i praksis alle ferdigprodukter av alle slag kjøtt som finnes på markedet.
Næring i hvitt kjøtt
Kylling og kalkun er kilde til protein, selen og vitaminene gruppe B; tiamin/B1, riboflavin/B2, niacin, vitamin B6 og B12. Fettsyreprofilen er bedre enn i rødt kjøtt.
Skadelige helseeffekter
De for øyeblikket tilgjengelige bevisene indikerer ikke at hvitt kjøtt spiller noen rolle, gunstig eller skadelig, for åreforkalkning, hjerte- og karsykdom og type to diabetes.
Miljøpåvirkning og bærekraft
Fjærfekjøtt har en tendens til å ha den laveste miljøpåvirkningen på tvers av en rekke beregninger sammenlignet med rødt kjøtt.
Den største negative påvirkningen kommer ofte fra fôrproduksjon og gjødselhåndtering.
Vitenskapelig kostråd om kylling, kalkun, høne, and og vilt fugl
Det anbefales at forbruket av bearbeidet hvitt kjøtt (pålegg, pølser, nuggets av kylling og kalkun) skal være så lavt som mulig.
For å minimere miljøpåvirkningen bør forbruket av hvitt kjøtt ikke økes fra dagens nivå og kan være lavere.
I stedet bør det totale kjøttforbruket erstattes med økt forbruk av plantekost og fisk fra bærekraftig forvaltede bestander.
Sitert rapporten NNR 2023 om hvitt kjøtt
Science advice:
- Based on health outcomes: White meat is nutrient-dense and a provider of protein and other nutrients in the diet, with a relatively low content of saturated fatty acids. Intake of processed white meat should be limited due to increased risk of colorectal cancer and to comply with the recommended intake of sodium. Otherwise, based on meta-analyses of RCTs and observational studies, white meat is considered relatively neutral when it comes to health outcomes, and it is therefore not possible to set a recommended intake range for unprocessed white meat.
- Based on environmental impacts: In general, lower environmental impact across many environmental metrics compared to red meat. Negative environmental impact is related to feed production and manure management. Due to negative environmental impacts, it is not desirable to increase white meat consumption from current levels.
- Overall science advice: It is recommended that consumption of processed white meat should be as low as possible. To minimize environmental impact, consumption of white meat should not be increased from current levels and may be lower. Instead, total meat consumption should be replaced by increased consumption of plant foods, such as legumes and fish from sustainably managed stocks.

Rødt kjøtt – hva sier de nordiske kostrådene?
I dag spiser nordmenn omtrent 800 gram rødt kjøtt per uke. Dette er for mye, ifølge NNR 2023. Maksimum kan man spise 350 gram rødt kjøtt per uke, beregnet i spiseklart vekt, altså tilberedt kjøtt.
Næringsinnhold i rødt kjøtt
Storfe og småfe, samt lam er kilde til protein, jern, sink og vitamin A, tiamin, riboflavin, vitamin B6 og B12.
Usunt
- Hovedkilde til mettet fett – les også: Hvilken mat har mye mettet fett?
- Økt risiko for tykktarmskreft,
- Kan øke risikoen for åreforkalkning, hjerte- og karsykdom og type to diabetes
Miljøvennlig? Bærekraftig?
- Drøvtyggere er hovedbidragsytere til metanutslipp fra landbruket.
- Grisens klimagassavtrykk er lavere enn for drøvtyggerkjøtt, men etterspørselen deres etter korn til fôr er høy.
Vitenskapelige kostråd:
- Av helsemessige årsaker anbefales det at forbruket av rødt kjøtt (inkludert rødt kjøtt i produkter og bearbeidet mat) bør være lavt og ikke overstige 350 gram/uke ferdig til å spise (kokt) vekt.
- Inntaket av bearbeidet rødt kjøtt bør være så lavt som mulig.
- Av miljøhensyn bør forbruket av rødt kjøtt være betydelig lavere enn 350 gram/uke (spiseferdig (kokt) vekt).
- Valget av kjøtt bør være i samsvar med anbefalingene for fettsyrer.
- Reduksjonen i forbruket av rødt kjøtt bør ikke resultere i en økning i forbruket av hvitt kjøtt.
- For å minimere miljøpåvirkningen bør kjøttforbruket erstattes med økt forbruk av plantekost og fisk fra bærekraftig forvaltede bestander.