Er soya sunt eller helsefarlig?

Soya og helse

Soya er en plante som har vært gjenstand for mange myter og diskusjoner, men hva sier egentlig forskningen?

Soya anbefales av helsemyndigheter i en rekke land som en del av et variert og sunt kosthold. Flere omfattende studier og kunnskapsoppsummeringer konkluderer med at soya er både sunn, trygg og næringsrik for de aller, aller fleste.

Hva er soya?

Soya er en belgvekst som opprinnelig stammer fra Asia, men dyrkes nå i store deler av verden. Den brukes i mange produkter, som tofu, soyamelk og kjøtterstatninger. Disse produktene er ikke bare næringsrike, men også mer bærekraftige sammenlignet med animalske alternativer.

Soya og helse
Soya og helse: Det er flere dokumenterte helsefordeler

Helsefordeler med soya

1. Reduserer risiko for kreft og hjertesykdom

Studier viser at et moderat inntak av soya (1–2 porsjoner daglig) kan redusere risikoen for prostatakreft og senke LDL-kolesterolet. Soya er også forbundet med lavere risiko for åreforkalkning og hjertesykdom. En stor studie med over 200 000 deltakere fant at de som spiste mest soya hadde 13 % lavere risiko for hjertesykdom.

Også American Heart Assiciation sier at soya er gunstig med tanke på hjerte- og karsykdom. Kilde: AHA Science Advisory.  Soy Protein and Cardiovascular Disease.  Soy Protein and Cardiovascular Disease | Circulation

2. plantebasert kosthold

Du trenger ikke spise soya for å få nok protein på et plantebasert kosthold. Andre belgvekster som bønner, linser, erter og kikerter er også gode proteinkilder. Likevel er soya sunn og næringsrik, og inneholder alle essensielle aminosyrer.

Opptak av kalsium og jern

Når det gjelder opptak av mineraler som kalsium og jern, samt sink og magnesium, kan fytater i hele soyabønner redusere opptaket noe, med omtrent 15 prosent, men dette er ikke et problem ved et variert kosthold.

Det å spise soyabønner vil ikke forårsake mangler.

De fleste soyaprodukter, som tofu og soyamelk, inneholder lite fytater. Det er fordi disse forsvinner ved fremstilling av tofu og andre soyaprodukter, og ved bløtlegging og fermentering av bønnene når man lager tofu.

Pasta av soyabønner
Pasta av soya-bønner og erter gir 40 gram protein per 100 gram tørr paste

hormonbalanse

En vanlig bekymring er om soya påvirker hormonbalansen på grunn av innholdet av isoflavoner, såkalte planteøstrogener. Isoflavoner har en svak østrogenlignende effekt, men forskning på mennesker viser at de ikke forstyrrer hormonbalansen, verken hos kvinner eller menn.

Store gjennomganger av forskningen konkluderer med at den ikke øker risikoen for hormonrelaterte sykdommer.

Soya og menn

Det er ingen vitenskapelig støtte for at moderate mengder soya gir feminine trekk hos menn. Kun ekstremt høyt inntak kan, i sjeldne tilfeller, føre til forbigående endringer hos spesielt følsomme individer.

kvinner

Soya kan faktisk ha en lindrende effekt på overgangsplager, og forskning viser at den ikke øker risikoen for brystkreft – tvert imot kan det redusere risikoen. Store helseorganisasjoner anbefaler soya som en del av et sunt kosthold, også for kvinner som har hatt brystkreft.

Tidsskriftet for den norske legeforening har en oversikt om bruken av mat med soya og kosttilskudd som inneholder planteøstrogener far soya, ved overgangsplager hos kvinner.

Soya, skjoldbruskkjertel og næringsopptak

For de med lavt stoffskifte (hypotyreose) kan soya påvirke opptaket av medisiner, men dette gjelder kun ved svært høyt inntak. Det er viktig for alle å sikre nok jod i kosten, spesielt ved plantebasert kosthold.

Er soyaprodukter trygge for barn og spedbarn?

Soyabaserte morsmelkerstatninger er grundig testet og vurdert som trygge av barnelegeforeninger internasjonalt. Det finnes ingen dokumentasjon på at soya påvirker vekst, utvikling eller reproduksjon negativt hos barn.

Les også oversikten som oppdatert i 2022, på Healthychildren.org her

Oppsummert: Er soya sunt?

  • Soya er en trygg og næringsrik matvare for de fleste.
  • Soya bidrar til å redusere risikoen for flere livsstilssykdommer, inkludert kreft og hjerte- og karsykdom.
  • Isoflavoner i soya påvirker ikke hormonbalansen negativt.
  • Soya er en god proteinkilde og passer godt inn i et plantebasert kosthold.
  • Soyaprodukter er trygge for både barn og voksne.
Kilder

Videre lesning og fordypning – sjekk neste side

Sider: 1 2