Mat med mye mettet fett?

skiver smør og ost

De største kildene til mettet fett i norsk kosthold er animalske matvarer som ost, smør, helmelk og rødt kjøtt (storfe, sau/lam og svin).

Tre brødskiver med ost gir for eksempel 19,2 gram mettet fett, mens det anbefales ikke å spise mer enn 22 gram av denne fettypen per dag.

Disse matvarene inneholder mest mettet fett:

  • ost
  • smør
  • fløte
  • helmelk
  • storfekjøtt-produkter som biff, kjøttdeig, kjøttkaker, pølser og andre produkter fra drøvtyggere

Det finnes også litt mettet fett i enkelte planteoljer, nøtter og fet fisk, men mengden – og særlig andelen – er betydelig lavere.


Behøver vi få denne typen fett med kosten?

Mettet fett kan produseres i kroppen, i leveren, og vi har derfor ikke behov for å tilføre det gjennom kosten. Dette er i motsetning til umettet fett, som er essensielt, altså må tilføres med maten.

.

innhold av mettet fett i ulike matvarer
Innhold av mettet fett i ulike matvarer

Innhold av mettet fett i ulike matvarer

Tall per 100 gram spiselig matvare (kilde: matvaretabellen.no):

Smør: 52 g MF.
Til en skive brød bruker man vanligvis 5 g smør. En skive brød med 5 g smør gir dermed 2,6 g MF.

Ost:

  • Norvegia, gulost, fyldig – 19 g MF
  • Kremost, Philadelphia – 18 g MF
  • Brunost, uspesifisert – 17,2 g MF
    Vanlig påleggsmengde er 2 skiver ost, eller ca. 20 g ost. Dette gir 3,8 g MF. (Hvis man bruker ostehøvel, er det ca. 10 gram ost i en skive. I skivet ost fra butikk er det litt mer, omtrent 17 gram ost i en skive).

Storfekjøtt (kjøttdeig): 6–7 g MF. 100 gram kjøttdeig tilsvarer 1/4 del av en pakke kjøttdeig.

Helmelk (3,5 % fett, Tine): 2,2 g MF.
Ett glass melk (200–250 ml) gir 4,4–5,5 g MF.

Ren palmeolje: 47,8 g MF

Leverpostei, Stabburet: 5,9 g MF.
En brødskive med 20 g postei gir 1,2 g MF.

Les også: Ku-melk eller plantemelk?

2 brødskiver med ost gir 12,8 gram mettet fett
2 brødskiver med ost gir 12,8 gram MF – dette er mer enn halvparten av den daglige grensen på 22 g mettet fett

Eksempler

  • 2 brødskiver med ost (uten smør): 7,6 g MF
  • 2 brødskiver med ost og smør: 12,8 g MF. Dette tilsvarer over halvparten av den øvre anbefalte grensen på 22 g MF per dag.

Hvorfor spise mindre av det?

Mettet fett i seg selv er ikke giftig. Det er verken sunt eller direkte skadelig, men problemet oppstår når balansen blir dårlig. I dag spiser 80 % av nordmenn for mye mettet fett, noe som kan øke kolesterolverdiene og dermed risikoen for åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag og demens.

Les også: Mettet fett og helse og fett.

Hvor mye er for mye?

Inntaket bør være lavere enn 22 gram per dag. Dette tilsvarer 200 kilocalorier, eller 10% av energiinntaket ved et daglig kosthold på 2000 kilokalorier. Se også Helsedirektoratets ekspertuttalelse og les her hva de nye nordiske kostrådene sier om mettet fett.