De største kildene til mettet fett i norsk kosthold er animalske matvarer som ost, smør, helmelk og rødt kjøtt (storfe, sau/lam og svin).
Tre brødskiver med ost gir for eksempel 19,2 gram mettet fett, mens det anbefales ikke å spise mer enn 22 gram av denne fettypen per dag.
Disse matvarene inneholder mest mettet fett:
- ost
- smør
- fløte
- helmelk
- storfekjøtt-produkter som biff, kjøttdeig, kjøttkaker, pølser og andre produkter fra drøvtyggere
Det finnes også litt mettet fett i enkelte planteoljer, nøtter og fet fisk, men mengden – og særlig andelen – er betydelig lavere.
Behøver vi få denne typen fett med kosten?
Mettet fett kan produseres i kroppen, i leveren, og vi har derfor ikke behov for å tilføre det gjennom kosten. Dette er i motsetning til umettet fett, som er essensielt, altså må tilføres med maten.
.

Innhold av mettet fett i ulike matvarer
Tall per 100 gram spiselig matvare (kilde: matvaretabellen.no):
Smør: 52 g MF.
Til en skive brød bruker man vanligvis 5 g smør. En skive brød med 5 g smør gir dermed 2,6 g MF.
Ost:
- Norvegia, gulost, fyldig – 19 g MF
- Kremost, Philadelphia – 18 g MF
- Brunost, uspesifisert – 17,2 g MF
Vanlig påleggsmengde er 2 skiver ost, eller ca. 20 g ost. Dette gir 3,8 g MF. (Hvis man bruker ostehøvel, er det ca. 10 gram ost i en skive. I skivet ost fra butikk er det litt mer, omtrent 17 gram ost i en skive).
Storfekjøtt (kjøttdeig): 6–7 g MF. 100 gram kjøttdeig tilsvarer 1/4 del av en pakke kjøttdeig.
Helmelk (3,5 % fett, Tine): 2,2 g MF.
Ett glass melk (200–250 ml) gir 4,4–5,5 g MF.
Ren palmeolje: 47,8 g MF
Leverpostei, Stabburet: 5,9 g MF.
En brødskive med 20 g postei gir 1,2 g MF.
Les også: Ku-melk eller plantemelk?

Eksempler
- 2 brødskiver med ost (uten smør): 7,6 g MF
- 2 brødskiver med ost og smør: 12,8 g MF. Dette tilsvarer over halvparten av den øvre anbefalte grensen på 22 g MF per dag.
Hvorfor spise mindre av det?
Mettet fett i seg selv er ikke giftig. Det er verken sunt eller direkte skadelig, men problemet oppstår når balansen blir dårlig. I dag spiser 80 % av nordmenn for mye mettet fett, noe som kan øke kolesterolverdiene og dermed risikoen for åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag og demens.
Les også: Mettet fett og helse og fett.
Hvor mye er for mye?
Inntaket bør være lavere enn 22 gram per dag. Dette tilsvarer 200 kilocalorier, eller 10% av energiinntaket ved et daglig kosthold på 2000 kilokalorier. Se også Helsedirektoratets ekspertuttalelse og les her hva de nye nordiske kostrådene sier om mettet fett.

