Sommer 2023 publiserte Legeforeningens tidsskriftet.no vårt innlegg om hvorfor leger bør fremme kjøttreduksjon. Derfor ble vi invitert til å holde foredrag på MBA Alumni sitt seminar ved BI, 6. september 2023. Lege og leder i Mat for helsen Tanja Kalchenko presenterte fakta og kunnskap om betydningen av kjøttreduksjon – for helsen, klima og bærekraftig matproduksjon og -fordeling i verden.
Arrangementets tema var: “Sustainable food systems: is cutting red meat consumption a core or a fringe solution?” Eventet favnet flere aspekt ved redusert kjøttforbruk og bærekraft. Også Bob van Oort, seniorforsker ved CICERO Klimaforskningsinstitutt holdte foredrag på arrangementet.
Hele presentasjonen i pdf-format kan du laste ned her
MBA-Alumni-BI-red-meat-sept-2023
Det er i 2023 bred faglig enighet – fra WHO til de kunnskapsgrunnlaget til nye nordiske kostrådene – at så høyt inntak av kjøtt som i Vesten, Norge inkludert, er altfor høyt – slik at det både er helseskadelig og lite bærekraftig – og bør reduseres. Derfor er svaret ja: Det ER viktig å kutte ned på kjøtt.
Bærekraft inkluderes inn i kostrådene i mange land
Myndigheter i flere land tar hensyn til bærekraft når de utarbeider sine kostholdsråd. I Norden er det Danmark sine kostråd fra 2021 som tar hensynet til bærekraft. Og nordiske kostråd 2023, som er felles både for de nordiske og baltiske landene, og som er verdens nyeste og en av verdens beste kunnskaps-oppsummeringene, gjør det. Les også: Bærekraftig, sunn og næringsrik mat
Regjeringen AP-SP vil ikke ta hensyn til bærekraft
Dessverre vil ikke regjeringen 2023, AP og SP, inkludere bærekraft i de kommende (i 2024) norske kostholdsråd. Men det er ganske liten forskjell når det gjelder redusert kjøttinntak for helsen eller bærekraft. Maksimum 350 gram spiseklart rødt kjøtt per uke, og helst ingen bearbeidet kjøtt, verken rødt eller hvitt, er det som anbefales både for helsen og bærekraft. Det er også gunstig å øke inntaket av plantefett, frukt, grønt, fullkorn og belgvekster. Samt å redusere inntaket av dyrefett og, for dem som har risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, egg/kolesterol.
Stort samsvar mellom mat som er sunn og mat som er bærekraftig
Ut av bærekraftshensyn anbefales det gjerne enda mindre, betraktelig mindre enn 350 gram rødt kjøtt per uke, og ikke øke inntaket av hvitt kjøtt. En annen ting som er skuffende, er at omtrent 95 % av de norske landbrukssubsidiene, som er på omtrent 25 milliarder norske kroner årlig (trolig litt mer enn dette i 2023 – 2024), går til å støtte produksjon av kjøtt, meieri og egg.
Norske husdyr spiser 850 000 tonn importerte næringsrike råvarer (soya, mais, erter, raps) i form av kraftfôr. Vi vet også at hele 90 % av norsk dyrket jord brukes til å dyrke husdyrfôr, både gress og kraftfôr. Når vi regner på protein og kalorier, så er det åpenbart at det er lite bærekraftig å spise så mye kjøtt som nordmenn gjør.
Besøk MBA Alumni BI sin nettside for seminarer her
Legg inn en kommentar