Helsegevinster ved et grønnere kosthold

Det er godt dokumentert at det er sunt å spise mer planter og mindre kjøtt, meieri og egg, enn det er i et vanlig norsk og vestlig kosthold. Dette kan gi et lengre liv og redusere risikoen for en rekke sykdommer:

Les også: Hvorfor spise mindre kjøtt, meieri og egg

Sitert de nye nordiske kostråd, Nordic Nutrition Recommendations  NNR-2023, som er kunnskapsgrunnlag for kostholdsråd i nordiske og baltiske land:

“Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low-fat dairy products, limited intake of red meat, white meat, processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.”

Les også: Hvordan spise sunnereog grønnere? 7 praktiske tips

De nordiske kostrådene Anbefaler å spise mindre meieri, egg og kjøtt

Sitert kostrådene videre:

“Milk and dairy: Moderate intake of low-fat milk recommended mainly due to nutrient adequacies, high intakes not compatible with low environmental impact.

Eggs: Low intake may be included in the diet due to nutrient adequacy, high intakes may not be compatible with beneficial health effects and low environmental impact.”

Kilde: https://pub.norden.org/nord2023-003/recommendations.html

Melk og meieri: Moderat inntak av lettmelk anbefales hovedsakelig på grunn av nærings-tilstrekkelighet, høyt inntak er ikke forenlig med lav miljøpåvirkning. Les også: Melk – viktig og sunt? , Meieriprodukter og helse

og Ku-melk eller plantemelk

Egg: Lavt inntak kan inkluderes i kostholdet på grunn av nærings-tilstrekkelighet, høyt inntak er kanskje ikke forenlig med gunstige helseeffekter og lav miljøpåvirkning. Les mer om Egg, kolesterol og helse og Hvor mange egg per uke sunt å spise?

Les også: Animalsk protein

Bredt anerkjent i 2023

Hvorfor spise mindre kjøtt? Samtlige seriøse fagpanel og kunnskaps-oppsummeringer, inkludert EAT -Lancet-rapporten, Helsedirektoratet, Nordisk ministerråd og Danmarks kostråd fra 2021, er enige her. De fremhever mer planter og mindre kjøtt og meieriprodukter som både sunt og bærekraftig.

De oppfordrer til å spise grønnere, altså velge belgvekster, nøtter og fisk istedenfor kjøtt. Samt å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt totalt pr uke. Også Harvard Universitet oppfordrer til å velge kilder til protein fra planteriket.

Mat for et sunt hjerte – forebygger åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag

Mye plantemat i kosten og lite kjøtt er forbundet med mindre hjerte- og karsykdom, bidrar til et mer gunstig blodtrykk og kan reversere åreforkalkning (aterosklerose). Blant de som har spist vegetarisk gjennom mye av livet er risikoen for hjerte- og karsykdom mer enn halvert i forhold til blant befolkningen for øvrig.

Vegetarisk kosthold reduserer risiko for å dø av hjerteinfarkt. Faktisk er alle de anerkjente såkalte hjertevennlige kostholdsvariantene plantebaserte kosthold, uten eller med lite matvarer fra dyreriket.

Vegetarkost og middelhavskostholdet er de mest kjente.

Plantekost er fri for kolesterol, og gir veldig lite mettet fett. Det er mye fiber og flere hundre ulike helsefremmende plantestoffer i planter, noe som ikke finnes i kjøtt, egg eller meieriprodukter. Disse stoffene forebygger blant annet skader på blodårene.

I en intervensjonsstudie lot forskerne 31 personer med utviklet hjerte- og karsykdom spise sunn plantekost i tre uker. Denne viser tydelig reduksjon i ­flere risikofaktorer for sykdom.
Etter bare fire uker viste deltakerne betydelige forbedringer i flere risikomarkører for hjertesykdom, slik som kolesterolverdier i blodet, insulinproduksjon, blodsukker og betennelsesparametere. De gikk ned i vekt og hadde lavere blodtrykk.

Effekten var så tydelig at deltakerne kunne redusere antall medisiner etter forsøket. Forskerne konkluderte med at et sunt plantebasert kosthold kunne brukes både som en effektiv behandling, og kunne redusere medisinbruken. Les også: Hjerteinfarkt, åreforkalkning og sunt kosthold og Høyt blodtrykk

Diabetes type 2

Plantekost minsker risikoen for diabetes type 2, og kan ofte bidra til bedre blodsukkerkontroll hos de som allerede har fått sykdommen. Dette har blant annet sammenheng med en gunstig balanse mellom fett, proteiner, karbohydrater og fiber i grønnsaker samt at næringsinntaket ofte er lettere å regulere. Les mer: Behandling av diabetes type 2 med kosthold i 2023

Overvekt

Overvekt er sjeldnere blant de som spiser vegetarisk og spesielt vegansk enn befolkningen for øvrig. I snitt er det en vektforskjell på 7 kg hos menn og 3 kg hos kvinner mellom de som spiser utelukkende vegetarisk/vegansk og de som spiser gjennomsnittlig. De som spiser plantebasert ligger nær opp til idealvekt. Forskning viser at dette i all hovedsak er relatert til kostholdet. Den samme gunstige effekten ser man hos barn. Les også: Ned i vekt med riktig mat og Fedme og overvekt

Kreft

Frukt og grønnsaker inneholder mange ulike stoffer som beskytter mot enkelte typer kreft. Mens rødt kjøtt er en risikofaktor for blant annet tykktarmskreft, lungekreft og livmorkreft. Det ser ut til å være en betydelig økning i risikoen hos dem som spiser mye rødt kjøtt sammenlignet med de som ikke gjør det.

Tykktarms– og lungekreft er begge av de hyppigste kreftformene i Norge. Også for prostatakreft, som er den hyppigste kreftformen hos menn, ser en gunstig effekt av vegetarisk mat.

Lengre liv

Mange studier tyder på at plantebasert mat bidrar til økt livslengde og reduserer risikoen for død fra flere sykdommer.

Det å spise plantebasert er et godt valg for helsen. I tillegg er dette fullverdig for alle – barn, gravide, idrettsutøvere og seniorer. Å spise plantebasert betyr at minst 75 prosent av kalorier og protein kommer fra planter. Middelhavskosthold og vegetarisk er eksempler.

Et næringsrikt og variert plantebasert kosthold, som består av fullkorn, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter, frø, grønnsaker, frukt og bær, gir nok næringsstoffer som blant annet protein og jern. Derfor kan de som har et gjennomsnittlig norsk kosthold, trygt halvere sitt kjøttinntak.

Les også: Usunt kosthold og Optimalt kosthold – hva sier fagpanel om et sunt kosthold

Ett kommentar til “Helsegevinster ved et grønnere kosthold”

  1. […] is cutting red meat consumption a core or a fringe solution?” Eventet favnet flere aspekt ved redusert kjøttforbruk og bærekraft. Også Bob van Oort, seniorforsker ved CICERO Klimaforskningsinstitutt holdte […]

Legg inn en kommentar

Oppdag mer fra matforhelsen.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese