Betennelse – inflammasjon

Betennelse inflammasjon

Inflammasjon er latinsk ord for betennelse. Det er kroppens reaksjon på noe som er eller oppfattes av kroppen som fremmed og skadelig. Målet er enten bekjempe eksterne agenter som bakterier eller virus eller reparere seller, vev eller organer som er skadd.

to typer betennelse/inflammasjon: kronisk og akutt

Alle leger lærer mye om

1) betennelse som følge av bakterier (halsbetennelse – tonsillitt, appendisitt) og viruser (influensa, øvre luftveisinfeksjon), samt om

2) såkalte autoimmune betennelser (multippel sklerose, lupus, sklerodermi, revmatoid artritt og andre bindevevssykdommer), der kroppen angriper egne vev.

3) Betennelse oppstår også ved forstrekning eller annen skade på muskler og sener (tendinitt).

Kronisk lavgradig betennelse er et relativt nytt begrep. Noen legger til ordet “systemisk”. Dette er på forskningsstadiet – i motsetning til klassisk, akutt betennelse som halsbetennelse, lungebetennelse eller blindt-tarmbetennelse.

Det er forskjell på betennelse og infeksjon

Infeksjon betyr at bakterier har brutt de naturlige beskyttende barrierene i kroppen. betennelsen er skapt av bakterier, virus eller andre mikroorganismer. Mens betennelse kan også være reaksjon på mye annet som setter kroppens reaksjon i gang. Autoimmun betennelse er et godt eksempel. Da kjemper kroppen mot sitt eget vev. Betennelse i ledd pga såkalte degenerative forandringer er et annet eksempel.

Kronisk lavgradig betennelse er ikke forårsaket av infeksjon.

Systemisk betyr at hele kroppen er involvert, i motsetning til f.eks. kvise.

Dette må ikke forveksles med akutt systemisk inflammasjon – SIRS, som gir uttalte symptomer inkludert høy kroppstemperatur.

Forstyrrelse mellom pro- og antiinflammatoriske mekanismer i kroppen ligger til grunn for systemisk inflammasjon.

Les også: Betennelsesdempende mat

Hva er betennelse?

Inflammasjon er latinsk ord for betennelse, og anti- betyr imot.  Betennelse er en gruppe prosesser som forsøker å enten 1) bekjempe eksterne agenter som bakterier eller virus eller 2) reparere seller, vev eller organer.

Symptomer på betennelse

Calor, dolor, rubor, tumor og funcia lesa er latinske ord for varme, smerte, rødhet, hevelse og redusert funksjon. Alt dette er prosesser i kroppen ved betennelse.

Når man har en uttalt bakteriell betennelse, kan dette vises på blodprøver: Hvite blodlegemer øker. Senebetennelse vises ikke på blodprøver. Autoimmun betennelse vises på spesifikke for hvert sykdom/organ som angrepes blodprøver og andre prøver.

Kronisk lavgradig betennelse

Kronisk lavgradig betennelse bidrar til utvikling av kreft, diabetes type 2 og andre tilstander:

  • astma og allergier
  • autoimmune sykdommer – IBD, revmatoid artritt, lupus, multippel sklerose og psoriasis
  • hjerte – og karsykdom
  • demens, depresjon og hjerneslag
  • betennelse i metabolske sykdommer.

7 trinn for å bekjempe betennelse

Harvard Universitet har derfor lagd en detaljert e-bok med konkrete praktiske råd, som du kan kjøpe på nettet her. Tre av fem mennesker rundt om i verden dør av en sykdom knyttet til (kronisk lavgradig) betennelse, skriver Harvard på sine nettsider. Heldigvis er det mye vi kan gjøre – sunn livsstil er viktig. Obs: rådene gjelder ikke infeksjon eller akutte betennelser.

Ekspertene ved den anerkjente Harvard Medical School har publisert Fighting Inflammation – helserapporten som tydelig avslører trusslene ved kronisk betennelse, og beskriver de medisinske og livsstilsmessige trinnene du kan ta for å beskytte deg selv.

Fighting Inflammation avslører de svært effektive, evidensbaserte strategiene du kan bruke for å dempe lavgradig betennelse FØR det har den ødelegger helsen din.

Begynn med disse trinnene i dag. Bekjempelse av betennelse viser deg veien!

1: Spis antiinflammatorisk. Harvard-eksperter advarer om at mange “anti-inflammatoriske dietter” ikke er basert på vitenskap. I Harvard sin rapporten vil du oppdage de tre beste kostholdsvalgene – pluss viktige matvarer som «gjør og ikke må» for å undertrykke betennelsesnivåer. I denne artikkelen kan du lese om høyt inntak av fett og systemisk kronisk inflammasjon.

2: Vær fysisk aktiv! Det er overraskende lite trening (kondisjonstrening) som skal til for å senke betennelsesnivåene – og hvordan for mye trening faktisk kan provosere en inflammatorisk respons.

3: Pass vekten din. Reduser bukfettet – den typen fett som produserer pro-inflammatoriske kjemikalier. Redusere sukker i kostholdet ditt.

4: Få nok søvn. Utilstrekkelig søvn frarøver deg ikke bare energi og produktivitet, det øker også betennelse – noe som er spesielt farlig for hjertehelsen.

5: Slutt å røyke. Å sparke fra vanen kan resultere i en dramatisk reduksjon i betennelsesnivåer innen bare noen få uker, sier eksperter.

6: Begrens alkoholbruk. Når det kommer til betennelse, kan alkohol enten være din venn eller fiende. Finn ut i denne spesialrapporten hvorfor litt alkohol kan være nyttig og hvor mye som er over grensen for å holde betennelsen i sjakk.

7: Overvinn kronisk stress. Kronisk stress kan utløse utviklingen av betennelse og forårsake oppblussing av problemer som revmatoid artritt, hjerte- og karsykdommer, depresjon og inflammatorisk tarmsykdom. Fighting Inflammation avslører 10 virkningsfulle måter å hjelpe til med å redusere usunt stress.

Enten du har som mål å forebygge kreft, hjertesykdom, diabetes 2, demens eller andre tilstander knyttet til kronisk betennelse, jo raskere du innlemmer disse syv trinnene i livet ditt, jo bedre, sier Harvard Universitet.

%d