Ketodietten betyr at man kan spise maksimalt 50 gram karbohydrater per dag, mye fett og tilstrekkelig med protein (ca. 50 – 80 gram protein per dag) og kalorier. Slik at man går inn i en såkalt ketose.
Man kan spise
- Mye nøtter, avokado, noe yoghurt naturell, edamamebønner, grønnsaker (se listen under), rapsolje, olivenolje, urter og bær.
- Litt kikerter og fisk.
- frukt begrenses eller utelukkes på grunn av mye karbohydrater.
- Kjøtt, egg, smør og ost bør begrenses pga mye kolesterol, usunt fett og kreftfremkallende stoffer.
Sunne keto oppskrifter
Se oppskrifter og anbefalinger her i ketogen kokebok – denne er utviklet for pasienter med epilepsi, ved Oslo Universitetssykehus. her er det mye avokado, oljer, kikerter, nøtter, fisk og grønnsaker.
Hva er negativt med ketodiett?
Det negative med ketodietten er at den, ved brukerfeil, kan
- øke kolesterolet (når man spiser mer kjøtt, egg, ost og smør),
- gi forstoppelse (om man spiser for lite grønnsaker og nøtter),
- gi nyrestein (om man drikker for lite væske),
- gi mangel på vitamin C (om man spiser lite grønnsaker eller bær),
- gi gallestein (om man går raskt ned i vekt),
- øke kreftrisikoen (om man spiser mye kjøtt og spesielt kjøttprodukter).
Spesialsykehuset for epilepsi ved OUS lister følgende bivirkninger:
- Vektnedgang
- lavt blodsukker
- kvalme
- tretthet
- oppkast
- ketoacidose (for høy surhetsgrad i blodet)
- forstoppelse
- forverring av refluks (halsbrann)
- forhøyet fettinnhold i blodet
- redusert vekst
- menstruasjonsforstyrrelser
- anfallsøkning
- benskjørhet
- nyrestein.
Mer fett, ikke protein i ketodiett
Mange misforstår og erstatter karbohydrater med protein istedenfor fett, samt bruker kilder til fett som er usunne som kjøtt, egg, smør og ost. Disse gir unødvendig mye protein (som også omdannes til sukker i blodet, i motsetning til fett), for mye kolesterol, for lite kostfiber, usunn type fett og noen kreftfremkallende stoffer.

Sunn keto mat
For å komme i ketose er det viktig med lite karbohydrater, mindre enn 50 gram per dag.
Protein- og fettkilder:
- belgvekster: edamamebønner, tofu og tempeh, usøtet soyamelk og naturell, usøtet yoghurt
- nøtter og kjerner
- peanøtter, valnøtter, mandler, hasselnøtter, paranøtter, solsikkekjerner, mandler, gresskarfrø.
Fettkilder
- avokado
- olivenolje og rapsolje, samt avokado- og og peanøttolje. Rapsolje er vinneren når det gjelder omega-3 fettsyrer. Kjøp gjerne kaldpressede oljer og eventuelt også økologiske (som oftere er kaldpressede)
- kokosolje – husk at dette er mettet fett, så du bør spise det i begrensede mengder.
For å gjøre ketodietten ekstra sunt:
Grønnsaker:
- grove grønnsaker: blomkål, hodekål, brokkoli og grønne bønner. Spis dem gjerne rå når det passer.
- fine grønnsaker: tomat, paprika, salat, vårløk, selleri
- krydderurter
Bær: blåbær og tyttebær gir spesielt lite sukker. Velg gjerne fryste og lkologiske bær i vinterhalvåret.
Ketose som behandling
Ketodietten imiterer faste og gir såkalt ketose. Ketose er en tilstand når ketonlegemer, som er produkt av nedbrytning av fett, brukes som energi istedenfor glukose.
Epilepsi
Opprinnelig ble ketose-behandlingen utviklet på 1920-tallet som en behandling for vanskelig håndterbar epilepsi, og innebar at det meste av karbohydrater og noe av protein i kosten erstattes med fett. I dag er ketodietten populær som slankekurer, i tillegg til behandling av epilepsi og noen andre tilstander.
Se informasjon for pasienter på Oslo Universitetssykehus, Spesialsykehuset for epilepsi SSE, her
Modifisert ketogen diett brukes i norsk helsevesen for behandling av epilepsi hos voksne. Les mer her
Keto som behandling av kreft?
Noen få studier viser også at ketogent kosthold kan brukes i kreftbehandling, og da menes det å stoppe vekst av svulster og forlenge levetiden. Kreftleger er kjent med dette, og det er mange nyanser. Konferer med derfor med kreftlegen din om du ønsker å prøve det.
Denne studien fra 2020 omtaler kostholdet generelt Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? – ScienceDirect (lenke )
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877819304272
Denne studien fra 2025 omtaler behandling av 18 pasienter med glioblastom, som er kreft i hjernen med spesielt dårlig prognose, med et middelhavslignende ketogent kosthold bestående av sunne kilder til fett. Her kommer omtrent 3/4 av kaloriene fra fett og 1/4 av kaloriene – fra summen av protein og karbohydrater. Pasientene fikk ca 1 gram protein per kilo kroppsvekt per dag.
Målet med behandlingen er å holde blodsukkeret på 80 mg/dL, noe som tilsvarer omtrent 4,4 mmol/L. Kostholdet var lik middelhavskostholdet, altså det var utvalgt sunne kilder til fett – nøtter, olivenolje og fisk. Det var ingen overskridelse av proteininntaket, og pasientene fikk omtrent 0,8 – 1,2 gram protein per kilo kroppsvekt per dag (ingen av pasientene var overvektige).
Sitert studien:
«The Mediterranean ketogenic diet, unlike the western ketogenic diet that uses saturated fatty acids as a source of fat, is based mainly on olive oil and other mono and polyunsaturated fatty acid sources (olives, avocado, nuts, ω-3 rich fish) and emphasizes the consumption of ω-rich fish and seafood as a source of protein. This dietary pattern is milder than the classic North American-Northwestern. An example of the diet applied is shown in Table 2.»
«In our study, patients who followed a well-designed ketogenic diet had longer survival compared to patients who did not follow it. Although the number of patients is small, the results are encouraging and motivate us to plan studies with a larger number of patients, where we will examine the effects of the diet separately in women and men. «

