Ereksjonsproblemer – begrenset evidens

ereksjonsproblemer

Det er flere årsaker til ereksjonsproblemer (ereksjonssvikt, eller impotens), både psykiske og fysiske. Kan usunt kosthold være årsaken til impotens? På lengre sikt – ja, åpenbart, fordi åreforkalkning er årsaken i høyere alder. I tillegg viser noen studier at det å spise mer mat med sunne plantestoffer kan forebygge problemene.

Ereksjonsproblemer, eller ereksjonssvikt, eller erektil dysfunksjon (impotens), er manglende evne til å få og opprettholde ereksjon som er tilstrekkelig for å ha samleie. Å ha ereksjonsproblemer fra tid til annen er ikke nødvendigvis en grunn til bekymring, skriver Mayo Clinic. Hvis ereksjonssvikt er et pågående problem, kan det imidlertid forårsake stress, påvirke selvtilliten din og bidra til problemer i forhold.

Problemer med å få eller beholde ereksjon kan også være et tegn på en underliggende helsetilstand som trenger behandling og er en risikofaktor for hjertesykdom (åreforkalkning). Hvis du er bekymret for ereksjonssvikt, snakk med legen din. Noen ganger er behandling av en underliggende tilstand nok til å reversere erektil dysfunksjon. I andre tilfeller kan medisiner eller annen behandling være nødvendig. Les mer om årsaker, symptomer og behandling her på Mayo Clinic sine nettside her

ereksjonsproblemer
Ereksjonsproblemer

Hva viser forskning om kosthold som årsak til ereksjonsproblemer (impotens hos menn)

De som spiser sunn plantekost – frukt, grønnsaker, fullkorn og belgfrukter – har redusert risiko for å utvikle impotens. Dette ifølge en studie på 21942 menn publisert i tidsskriftet for urologi BJU International.

Forskerne fulgte 21 942 middelaldrende menn i omtrent 20 år, som alle var deltakere i Health Professionals Follow-Up Study. Tilstedeværelsen av impotens ble vurdert hvert fjerde år med et spørreskjema. Deltakerne ble deretter delt inn i statistiske grupper avhengig av hvor mye sunn plantebasert mat de spiste.

Det ble funnet at de som spiste den sunneste plantekosten hadde 18 % lavere risiko for impotens, sammenlignet med de som spiste minst.

Denne forskjellen er ganske signifikant hvis vi tar i betraktning at forskjellen i kostholdsmønstre ikke var så stor mellom disse to sammenlignede gruppene. For eksempel var overholdelse av amerikanske kostholdsråd (AHEI-2010) i gjennomsnitt henholdsvis 59 % og 45 %.

Forfatterne oppfordrer til å velge plantebasert kosthold, både for helsen og miljøet:

Conclusions

Encouraging a healthy plant-based diet may be an environmentally sustainable intervention for men interested in maintaining erectile function.

Kilde: Yang et al, Plant-based diet index and erectile dysfunction in the Health Professionals Follow-Up Study, BJU International, 28 April 2022 doi:10.1111/bju.15765 Lenke er her

Studien er også omtalt av Läkare för framtiden i Sverige.

Mindre problemer med ereksjon med mer matvarer og drikker med mye sunne plantestoffer – mot erektil dysfunksjon (impotens)

frukt og ereksjon
Å spise mer frukt kan sikre potensen og redusere risiko for erektil dysfunksjon

Å spise mer frukt kan reduserer risikoen for ereksjonssvikt, eller erektil dysfunksjon (impotens), ifølge en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition. Forskerne analyserte kostholdet til 25096 menn som en del av Health Professionals Follow-Up Study og studerte forekomsten av ereksjonssvikt. Deltakere som hadde høyest inntak av anthocyaniner, flavoner og flavonoider – sunne plantestoffer (fytokjemikalier) som finnes i frukt – hadde redusert sin risiko for erektil dysfunksjon sammenlignet med de som spiste minst.

Vanlige kilder til disse plantestoffene (flavonoider) er jordbær, epler, blåbær og sitrusfrukter.

Forskere mistenker at kosthold med mye frukt kombinert med andre sunne livsstilsfaktorer kan hjelpe forebygging og tidlig behandling av hjerte- og karsykdommer, ved å forbedre forholdene i kroppens blodårer. Erektil dysfunksjon er typisk en indikator på trange arterier, den samme underliggende sykdomsmekanismen som forårsaker koronar hjertesykdom .

«Conclusions: These data suggest that a higher habitual intake of specific flavonoid-rich foods is associated with reduced ED incidence. Intervention trials are needed to further examine the impact of increasing intakes of commonly consumed flavonoid-rich foods on men’s health.»

Lenke til studien er her http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4733263/

Cassidy A, Franz M, Rimm EB. Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. Am J Clin Nutr. Published online January 13, 2016.

%d