Sunn grillmat

vegetar grillmat

Hva er sunnere grillmat? Legg mer grønnsaker på grill og mindre kjøtt. Lag vegetar grillspyd av grønnsaker og tofu, og sunn, mettende potetsalat med proteinrike linser som tilbehør.

Hva er sunnere grillmat? Her er 4 hovedregler:

  1. Bare mindre kjøtt og mer grønnsaker/tilbehør på grillen
  2. Sunn, hjemmelagd hovedrett: marinert grillet tofu, falafler, grønnsaks- og bønneburgere.
  3. Dropp kjøttpølser og velg sunne vegetar- og veganske grillpølser og grillburgere isteden
  4. Tilsett linser eller kikerter i potetsalat, slik at du bli mer mett.

I dag er det lett å velge sunn grillmat. Mange matprodusenter som kommer med ferdige veganske og vegetariske alternativer til grill- og andre produkter av kjøtt.

Halve tomater og ferske løk i folie-grillform

Grønnsaker, salat med linser, vegetariske grillpølser er sunnere enn grill med mye kjøtt. Vegetar er alltid det beste for miljøet og dyrene. Grønnere kosthold generelt, med mindre kjøtt og mer grønt, bønner og frukt er mer bærekraftig. Enten det er grillede grønnsaker og frukt, eller såkalte kjøtterstatninger.

Tips til Sunn grillmat

vegetar grillmat
Sunn grillmat og tilbehør – sjekk oppskriftene på veganmisjonen.com!

Besøk veganmisjonen.com – her finner du tips og oppskrifter på sunn hjemmelagd vegetarmat.

Stadig flere medier, bloggere og nettsteder tilbyr oppskrifter på hvordan man kan lage sunn grillmat selv, som for eksempel burgere av erter, bønner, linser, nøtter og grønnsaker, potetsalat med kokte linser eller kikerter, hjemmelagde falafler og mye annet.

vegetarburger, mindre kjøtt - sunnere grill
Grill mindre kjøtt og mer planter – slik får du sunnere grill

Sunnere Potetsalat til grill

Potetsalat med grillede grønnsaker iblandet ferdigkokte linser eller bønner er både sunt og godt, og mettende. Bønner, erter og linser er en suveren erstatning for kjøtt, også når det gjelder grill. Husk god dressing og/eller marinade!

grønnsaker på grillen Paprika, tomat og løk
Legg mer grønnsaker på grillen! Paprika, tomat og løk er sunt og godt

Grønnsaker på grillen

Nesten alle grønnsaker kan grilles. Putt dem rett på grillen, i ildfast form og så på grillen eller pakk dem inn i folie.

Skjær tomater i to, krydre og legg på grillen eller i foliepakning. Det samme med paprika eller hjertesalat, eller delt i to squash. Disse tar omtrent samme tid å grille ferdig.

Poteter og hel løk tar en del lengre tid. Samt alle de andre rotgrønnsakene – disse kan også grilles!

Grønnsaker i folie på grillen

Alternativ er å pakke tomat, oppskåret løk og blomkål inn i folie, helle rapsolje eller olivenolje eller marinade, pakke inn og legge på grillen. Dette er en mer skånsom måte å grille grønnsaker på, slik blir de ikke brent.

COOP gir flere tips her, til grønnsaker som kan grilles, og hvordan og hvor mange minutter man gjør dette.

Paprika er spesielt godt på grillen

Sunn marinade

Saus eller marinade er enkelt: Bruk olje, krydder, urter og syre. Rapsolje, olivenolje, diverse eddiker, kondimenter, sitronsaft, limesaft, all slags krydder er sunt og godt.

Sunt tilbehør til grill: most avokado, hummus og olivener
Sunt tilbehør til grill: most avokado, hummus og olivener

Tilbehør og dessert

Tilbehør til grill kan være mange ulike grillede grønnsaker og sopp, eller vanlig grønnsak-salat hvis du griller veganske burgere, pølser o.l.

Sunn, plantebasert dessert er havre-is, annen plantebasert is, både hjemmelagd sunn plantebasert is og is fra butikk, grillede bananer med mørk sjokolade, grillet fersken og fruktsalat.

Her tilbyr Jane H. Johansen som står bak bloggen Veganmisjonen hele 22 oppskrifter på sunn vegetar grillmat og tilbehør.

Burger med grillede grønnsaker (jackfruit)
Burger med grillede grønnsaker (jackfruit)

Sunnere grillpølser

Velg veganske og vegetariske pølser fremfor kjøttpølser. Sunnhetsgraden kan variere, se gjerne etter hva som er de to første ingrediensene i pølsene. Er dette grønnsaker eller linser, er dette sunne grillpølser.

Uansett, kjøttpølser hører inn under kategorien bearbeidet kjøtt, og frarådes av de nyeste kostrådene i flere land, og av kreftforeningen.

Helsedirektoratet advarte også norske foreldre mot å gå i pølsefella og satse på pølser til barna. Ikke bare inneholder pølser mye salt og fett. Bearbeidet kjøtt er noe samtlige fagpanel advarer mot.

Sunn grillspyd med grønnsaker

Grilling av grønnsaker i folie – slik gjør du det.

Sunn vegetar grillmat, fra Mari Hult, Vegetarbloggen.no

Grønn Matportal har en bra oversikt over vegetar grill – enten du vil kjøpe ferdige produkter, såkalte kjøtterstatninger, eller om du vil lage din egen grillmat fra bunnen av. Her er det også praktiske tips til dessert og søtt på grillen

Mari Hult har mange gode veganske grill-ideer på Vegetarbloggen.no! Mye av dette kan du også lage til 17. Mai!

Mettende vegetarisk grill-salat og tilbehør

Potetsalat-veganmisjonen.com
Potetsalat er sunn grillmat! Velg potetsalat uten meieri eller egg, og med mettende og proteinrike bønner, erter eller linser. Bilde: Jane H. Johansen, veganmisjonen.com

Sunnere og mettende grillsalat: Bland en pakke ferdigkokte erter, kikerter, bønner eller linser inn i grillsalaten, for eksempel i potetsalat, og bruk gjerne god dressing! Dette kan bli mettende hovedrett til grillfesten.

Potetsalat med grillede grønnsaker iblandet ferdigkokte linser eller bønner er også en vegetarisk mulighet. Bønner, erter og linser er en suveren erstatning for kjøtt, også når det gjelder grill. Hvis du ikke ønsker å bruke tid på å lage egne veganske grillburgere hjemme eller om du ikke finner ferdig vegetar grillmat på din butikk, vil det å blande en pakke ferdigkokte erter, kikerter, bønner eller linser inn i salaten, med god dressing, gjøre deg mett.

Sunnere grillpølser og burgere

Velg vegetariske grillpølser og burgere! Alltid sunnere enn kjøttpølser

Plantebaserte kjøtterstatninger lagd av erteprotein eller soyaprotein øker i popularitet, men noen lurer på om de er sunnere og bedre enn tilsvarende kjøttprodukter. Svaret er ja!

Selv om hele erter og soya er de beste og sunneste proteinkildene, og er en del sunnere enn «kjøtt» lagd av isolert erteprotein eller soyaprotein, så er det slik at soya- og erte-kjøttprodukter, altså plantebaserte kjøtterstatninger, allikevel er et mye sunnere valg enn tilsvarende kjøttprodukter.

Vegetarburgere laget av minst mulig bearbeidede bønner, erter og linser er alltid sunnere enn produkter som er lagd av såkalte kjøtterstatninger. Allikevel er vegetariske og veganske ferdigprodukter som pølse, burgere og andre kjøtterstatninger et sunnere valg enn tilsvarende kjøttprodukter.

Det er heller ingen grunn til å avstå fra soyaprodukter. Det er gjort over 40 000 studier om soya, og oppsummert forskning sier at soya er trygt for alle, inkludert spedbarn. 

plantekjøtt - flow foods-sunn-grillmat
Plantebasert kjøtt fra FlowFood – deig, burgere – kjøtterstatningesprodukter av norske råvarer

Velg sunnere dessert til grillen! Prøv grillet frukt med mørk sjokolade og soyakrem

Eksempler på sunnere dessert er

  • havre-is, annen plantebasert is, utvalget er godt i norske butikker i 2023
  • hjemmelagd is, for eksempel av fryste bananer, såkalt nice-cream
  • fruktsalat,
  • grillede bananer med mørk sjokolade – se oppskrift
%d bloggere liker dette: