Les om Danmarks plantebaserte handlingsplan, kort oppsummering av NNR 2023, prosjekt med plantebaserte sykehus-måltider i Tyskland og Sveits, nye e-læringsmoduler, kosthold og diabetes, og sjekk lesetips til gode artikler.
Dette skriver Danmarks myndigheter:
“Plantebaserede fødevarer er fremtiden. Der hersker ingen tvivl om, at en mere planterig kost – i tråd med De Officielle Kostråd – er med til at nedbringe klimaaftrykket.
Derfor vil regeringen styrke den danske plantebaserede fødevare- og landbrugssektor. Handlingsplan for plantebaserede fødevarer skal inspirere til handlekraft hos alle de aktører i vores fødevaresystemer, der hver dag har indflydelse på vores madvalg; fra landbrugeren og fødevareproducenten til detailhandlen, kantineudbyderen og eksportmarkederne – ja, og naturligvis også forbrugeren på sin daglige tur i supermarkedet.”
Nytt i Norge
Oppsummert om NNR 2023 – nye nordiske kostråd.
Nordiske kostholdsråd 2023, NNR 2023, publisert den 20. juni i år, tar både hensyn til helse og bærekraft. Dette er kunnskapsgrunnlaget til kostråd i nordiske og baltiske land, som vil blir utarbeidet av myndighetene i de respektive landene.
Rapporten har sett på helseeffektene av 36 næringsstoffer og 15 matgrupper, og anbefaler en hovedsakelig plantebasert kost med daglig inntak av følgende:
- minst 5 – 8 grønnsaker, frukt og bær,
- daglig inntak av belgfrukter,
- 30 gram nøtter og kjerner
- potet
- minst 90 gram fullkorn.
Moderat med lavfett ku-melk eller jod- og kalsiumberiket plantemelk.
Les mer på våre nettsider: De nye nordiske kostrådene NNR 2023

Inntak av disse bør reduseres/utelukkes:
- rødt – til under 350 gram per uke
- hvitt kjøtt – reduseres eller ikke økes fra dagens nivå (ca. 220 gram per uke)og
- et minimalt inntak av prosessert kjøtt (både hvitt og rødt), alkohol og prosesserte næringsmidler med høyt innhold av fett, salt og sukker.
Sitert NNR 2023:
“Overall, we recommend a predominantly plant-based diet rich in vegetables, fruits, berries, pulses, potatoes and whole grains, ample amounts of fish and nuts, moderate intake of low-fat dairy products, limited intake of red meat, white meat, processed meat, alcohol, and processed foods containing high amounts of added fats, salt and sugar.“
For ni næringsstoffer er det anbefalte inntaket eller referanseverdien endret vesentlig sammenlignet med den forrige utgaven: vitamin E, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, tiamin, kalsium, sink og selen.
Det er nå definert mengdeanbefalinger for biotin, vitamin K, pantotensyre, kolin, magnesium, kalium, mangan, molybden og fluor. Disse hadde ikke hadde AR i NNR2012, og nå er såkalte provisoriske AR definert.
Nytt begrep:
Free sugars: Added sugars plus sugars naturally present in honey, syrups, fruit juices and fruit juice concentrates
Les hva som står i NNR 2023:
Forsiden https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023
Alle anbefalinger for inntak av ulike næringsstoffer – protein, fettsyrer, vitaminer o.a. .Tabell 21 viser øvre trygt inntak for vitaminer og mineraler for voksne. Tabell 24 handler om ulike matvaregrupper – samlet https://pub.norden.org/nord2023-003/recommendations.html#id01784
Oversikt over ulike næringsstoffer https://pub.norden.org/nord2023-003/overview-of-nutrients.html
Oversikt over matvaregrupper https://pub.norden.org/nord2023-003/overview-of-food-groups-meal-and-dietary-patterns.html
Antioksidanter og fytokjemikalier https://pub.norden.org/nord2023-003/phytochemicals-and-antioxidants.html#id17870
Helsedirektoratet lanserer de nye norske referanseverdiene for energi og næringsstoffer 22. november, og reviderte kostråd planlegges lansert i 2024.
Misnøye fra kjøttindustrien, SP og alternative kostholds-stemmer
I Norge har NNR 2023 skapt mye misnøye fra kjøttindustrien, og reklamebyrådet Matprat, som dessuten utgir Matopedia for skolebarn. Et par alternative kostholdspersoner i Norge (Hexeberg og Marit Kolby) har uttalt seg negativt. Men de fleste, både i verden og i Norge, har vært positive – fra fagpersoner til de største matinfluenserne.
Flere SP-politikere har dessverre vært lite villige ift. kjøttreduksjon. Norsk regjeringen besluttet i august at de kommende norske kostrådene 2024 ikke skal integrere bærekraft, og kun skal baseres på sammenhengen mellom kosthold og helse. Klimapåvirkning av ulike matvaregrupper vil bli omtalt, men skal ikke integreres i rådene.
Aktuelt i verden
Imperial College i London var verten til VegMed 2023-konferansen 9. og 10. september, i samarbeid med Plant-Based Health Professionals UK. Deltagelsen gir læringspoeng som er relevante mange land i Europa. Opptakene fra forelesningene er nå tilgjengelige (mot betaling) på forespørsel via https://vegmed.uk/ . I programmet kan du lese om foreleserne og deres forskning.
Grønnere sykehusmat i Tyskland og Sveitz
Legeorganisasjonen PAN introduserer sunne, plantebaserte menyer på tyske og sveitsiske sykehus. PANs “Healthy Hospital Food”-programmet har som mål å forbedre kosthold og ernæring på sykehus i Tyskland og Sveits. Sunne, plantebaserte måltider vil støtte restitusjon, øker tilfredsheten og inspirerer andre institusjoner til å ta lignende tiltak for å forbedre sykehusmaten.
PAN vil nå velge 2 til 3 sykehus å samarbeide med. Følg med på utviklingen og sjekk Healthy Hospital Food-siden her: http://www.pan-int.org/healthy-hospital-food
Lesetips
Organisasjonen PAN South Africa gir månedlige lesetips til gode artikler om helse og ernæring. Du kan abonnere her
Oktober-artikkelen handler om belgvekster og deres kardiometabolske (som gjelder kolesterol, vekt, blodsukker-reguleringen og blodtrykk) helseeffektene. NNR 2023 anbefaler å spise belgvekster daglig, spesielt som bærekraftig erstatning for kjøtt.
Les artikkelen her: Mullins AP, Arjmandi BH. Health Benefits of Plant-Based Nutrition: Focus on Beans in Cardiometabolic Diseases. Nutrients. 2021; 13(2):519. https://doi.org/10.3390/nu13020519 https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/519
Lær mer om ernæring online
Legeorganisasjonen PAN International har lansert nytt utdanningstilbud – såkalte minimoduler for e-læring i PAN Academy! Den første handler om kosthold og diabetes type 2.
Minimodulene (forkortet Mi-Mo) er minimoduler som utdyper din forståelse av et bestemt helseproblem. Hver video gir en omfattende oversikt over problemet, årsaken og løsningen. I tillegg til videoene er det relaterte ressurser for både pasienter og leger.
Sjekk minimodul om diabetes her https://pan-int.org/courses/mini-module-1-t2d/
Hva vi har gjort
Vi har oppdatert våre nettsider, og endret url-en/navnet fra pan-norway.org til matforhelsen.no.
Les vårt innlegg i Legeforeningens tidsskrift: Leger bør jobbe for et lavere kjøttforbruk https://tidsskriftet.no/2023/07/leger-bor-jobbe-et-lavere-kjottforbruk
Vi har lagd og holdt 4 foredrag: om protein (Oslo Vegetarfestival), norsk matpolitikk (Lillehammer tverrpolitisk møte), rødt kjøtt (BIs arrangement for MBA-alumni) og om folkehelsegevinstene ved omlegging til grønnere kosthold (for organisasjonen Grønn framtid). Disse vil bli lastet opp til våre nettsider.
Vi har deltatt og hatt korte kommentarer i Future Foods-konferansen, eventet om bærekraftig mat i Norge ved Universitetet i Oslo og Folkehelseforeningens forum om helsebudsjett. Det siste – som medlem av Norges og Eropas folkehelseforeninger. Les mer om oss her
Prosjekter på gang:
I 2024 planlegger vi å jobbe med å fremme kostrådene fra NNR 2023, og gi praktiske råd til publikum.
Vi vil holde foredrag for norske medisinstudenter.
Fortsette med opplysningsarbeidet vårt.
Vil du være med? Kontakt oss på kontakt@matforhelsen.no